بهترین کلبه های سوئیسی در شمال ایران : رویایی چوبی در آغوش مه و جنگل

بوی چوب نم خورده و صدای بارون ریز روی سقف شیروونی… تصویری که انگار از دل قصه ها بیرون اومده نه؟ اما این فقط یه تصویر نیست؛ این شروع تجربه ایه که می تونه روحت رو تازه کنه. وقتی از پنجره ی یه کلبه چوبی قشنگ که بهش می گیم کلبه سوئیسی به جنگل های مه گرفته ی شمال ایران نگاه می کنی انگار زمان وایمیسته. دیگه خبری از بوق ماشین ها و استرس های روزمره نیست. اینجا فقط تویی و آرامش سبز طبیعت. راستش رو بخواید هر بار که پام رو به یکی از این کلبه ها می ذارم حس می کنم دوباره متولد شدم. بیا با هم قدم به این دنیای جادویی بذاریم جایی که سادگی و زیبایی دست به دست هم دادن تا یه تجربه ی بی نظیر رو برات رقم بزنن.

بهترین کلبه های سوئیسی در شمال ایران

چرا اصلا “کلبه سوئیسی”؟ این اسم از کجا اومد؟

شاید اولین سوالی که تو ذهنت میاد این باشه که چرا به این کلبه های چوبی با سقف های شیروونی تیز و معمولا شکل A یا مثلثی می گیم «سوئیسی»؟ خب واقعیت اینه که این یه اسم بازاری و توصیفیه که جا افتاده. این کلبه ها با الهام از کلبه های آلپاین در اروپا به خصوص سوئیس ساخته می شن؛ جایی که این سبک معماری برای مقاومت در برابر برف سنگین و هماهنگی با طبیعت کوهستانی طراحی شده.

در ایران این سبک کلبه ها مخصوصا در مناطق جنگلی و کوهستانی شمال مثل گیلان و مازندران خیلی محبوب شدن. دلیلش هم واضحه :

  1. زیبایی و جذابیت ظاهری : کیه که از دیدن یه کلبه چوبی خوشگل وسط جنگل لذت نبره؟ این کلبه ها خیلی اینستاگرامی و جذاب هستن و حسابی عکس های قشنگی می شه توشون گرفت.
  2. حس نزدیکی به طبیعت : تمام چوب بودن این کلبه ها و قرار گرفتنشون تو دل طبیعت باعث می شه حس کنی جزئی از جنگل شدی. بوی چوب صدای پرنده ها منظره ی درخت ها از پنجره… همه چیز دست به دست هم می ده تا یه تجربه ی آرامش بخش و متفاوت داشته باشی.
  3. فرار از مدرنیته : این کلبه ها یه جورایی نماد سادگی و زندگی روستایی هستن. برای ماهایی که تو شلوغی شهر غرق شدیم چند روز زندگی تو یه کلبه دنج و دور از هیاهو مثل یه نفس عمیقه.

پس «سوئیسی» بودنشون بیشتر به خاطر ظاهر و حس و حالشونه تا اینکه دقیقا کپی کلبه های سوئیس باشن. اینا کلبه های خودمونی ما هستن با یه اسم قشنگ و جهانی!

کجا دنبال این بهشت های چوبی بگردیم؟ سفری به دل ییلاقات

خب حالا که دلمون آب افتاد سوال اصلی اینه که بهترین جاها برای پیدا کردن و اجاره کلبه سوئیسی کجاست؟ شمال ایران پر از این نقاط دنج و دیدنیه اما چند تا منطقه هستن که به خاطر کلبه های خاص و مناظر بی نظیرشون معروف ترن. بذارید از تجربه های خودم تو چند تا از این مناطق براتون بگم :

  • ماسال گیلان : سرزمین اقیانوس ابر و کلبه های رویایی

اگه دنبال معروف ترین و شاید پرتعدادترین کلبه های سوئیسی شمال هستین باید یه سر به ییلاقات ماسال بزنید. اینجا دیگه خودِ خودِ کارت پستاله! مخصوصا ییلاق هایی مثل اولسبلنگاه شاندرمن و سوچاله.

  • روایت من : اولین باری که رفتم ماسال هنوز هوا گرگ ومیش بود که رسیدیم اولسبلنگاه. از ماشین که پیاده شدم یه نفس عمیق کشیدم و حس کردم ریه هام دارن از اکسیژن خالص منفجر می شن! مه غلیظی مثل یه لحاف نرم روی تپه ها کشیده شده بود و فقط سقف های شیروونی کلبه ها اینجا و اونجا از دل مه بیرون زده بودن. کلبه ای که گرفته بودیم یه کلبه A شکل کوچیک و نقلی بود با یه بالکن چوبی رو به دره. صبح با صدای زنگوله گوسفندها بیدار شدم و اولین تصویری که دیدم اقیانوس ابر بود که زیر پامون موج می زد. باورتون نمی شه چه حس عجیبی داشت! انگار روی ابرها راه می رفتم. شب ها هم آتیش روشن می کردیم و زیر آسمون پر ستاره می نشستیم. البته یادتون باشه ماسال مخصوصا اولسبلنگاه امکاناتش خیلی روستایی و اولیه است. خبری از برق سراسری (بیشتر با موتور برق کار می کنن) و گاهی آنتن موبایل درست و حسابی نیست. اما همین سادگی و دوری از تکنولوژیه که جذابش می کنه. اینجا جاییه برای آفلاین شدن و وصل شدن به طبیعت.
  • نکات ماسال :
    • بهترین زمان سفر : بهار (اردیبهشت و خرداد) و اوایل پاییز (شهریور و مهر). تابستون ها هم خوبه ولی ممکنه شلوغ باشه. زمستون ها خیلی سرده و دسترسی سخت می شه.
    • دسترسی : جاده اش کوهستانی و پیچ درپیچه اما آسفالته است. با ماشین سواری معمولی هم می شه رفت ولی تو روزهای بارونی احتیاط کنید.
    • چی ببریم : لباس گرم (حتی تو تابستون شب ها سرده) کفش مناسب پیاده روی پاوربانک چراغ قوه و اگه حساس هستید ملحفه شخصی. مقداری خوراکی و آب هم همراه داشته باشید بد نیست گرچه مغازه های کوچیک و رستوران های محلی هم هست.
  • جواهرده رامسر : نگینی سبز بر فراز ابرها

اگه دنبال جایی با قدمت بیشتر و حس و حال روستایی تر هستید جواهرده رامسر یه گزینه عالیه. این ییلاق زیبا تو ارتفاعات رامسر قرار گرفته و جاده ی رسیدن بهش خودش یه جاذبه گردشگریه؛ پر از پیچ وخم و مناظر جنگلی و آبشار.

  • روایت من : جواهرده حس متفاوتی نسبت به ماسال داشت. کلبه ای که ما گرفتیم یه کم قدیمی تر بود اما صفا و صمیمیت خاصی داشت. پنجره اش رو به دشتی باز می شد که اسب ها آزادانه توش می چرخیدن. صبح ها با صدای پرنده ها و بوی نون محلی که از خونه همسایه می اومد بیدار می شدیم. یکی از بهترین خاطراتم قدم زدن تو کوچه پس کوچه های مه گرفته ی روستا و صحبت با محلی های مهربون بود. بعدازظهرها می رفتیم کنار رودخونه صفارود و چای آتیشی می خوردیم. جواهرده نسبت به اولسبلنگاه امکانات بیشتری داره؛ مغازه ها رستوران ها و حتی سوئیت ها و ویلاهای مدرن تر هم پیدا می شه. اما هنوز اون حس بکر و روستایی خودش رو حفظ کرده.
  • نکات جواهرده :
    • بهترین زمان سفر : مثل ماسال بهار و اوایل پاییز بهترین وقته. تابستون ها هوا خنک و دلپذیره اما ممکنه شلوغ باشه.
    • دسترسی : جاده جواهرده آسفالته است ولی خیلی پیچ درپیچ و در بعضی قسمت ها باریکه. با احتیاط رانندگی کنید.
    • فعالیت ها : پیاده روی در طبیعت بازدید از آبشارها و چشمه های اطراف خرید صنایع دستی و محصولات محلی (نون عسل لبنیات) و لذت بردن از هوای پاک کوهستان.
  • فیلبند مازندران : روستایی بر بام ابرها

فیلبند یکی از مرتفع ترین ییلاقات مازندرانه و به خاطر پدیده اقیانوس ابر و مناظر پانورامیکش شهرت داره. اینجا دیگه واقعا حس می کنید روی ابرها زندگی می کنید!

  • روایت من : رسیدن به فیلبند خودش یه ماجراجویی بود! جاده اش خاکی و یه کم چالش برانگیزه مخصوصا اگه بارون زده باشه. اما وقتی می رسی بالا تمام خستگی راه از تنت در میره. ما یه کلبه سوئیسی کوچیک اجاره کردیم که لبه ی پرتگاه بود. منظره اش نفس گیر بود! تمام دره ها و کوه های اطراف زیر پات بودن و ابرها مدام در حال تغییر شکل بودن. یه لحظه همه جا آفتابی بود لحظه ی بعد مه غلیظی همه جا رو می گرفت و دیدت به چند متر می رسید. این غیرقابل پیش بینی بودن هوا خودش یکی از جذابیت های فیلبنده. شب ها آسمون فیلبند اگه صاف باشه کهکشانی از ستاره ها رو می بینید که تو شهر عمرا تجربه اش نکنید. فیلبند هم امکاناتش محدوده بیشتر شبیه ماسال. باید برای زندگی ساده آماده باشید.
  • نکات فیلبند :
    • بهترین زمان سفر : اواخر بهار تا اواخر تابستان. پاییز و زمستان خیلی سرده و دسترسی تقریبا غیرممکنه.
    • دسترسی : جاده از سمت سنگچال (آمل) یا چلاو می ره. بخش زیادی اش خاکیه و شیب تندی داره. حتما با ماشین مناسب (ترجیحا شاسی بلند یا آفرود) برید و قبلش وضعیت جاده رو چک کنید.
    • اخطار : به خاطر ارتفاع بالا ممکنه بعضی ها دچار سرگیجه یا حالت تهوع بشن. آب کافی بنوشید و به بدنتون زمان بدید تا عادت کنه.
  • لاویج چمستان : آرامش جنگل و گرمای آب معدنی

لاویج یه دهکده ی جنگلی قشنگ تو نزدیکی چمستانه که بیشتر به خاطر آب گرم های طبیعی اش معروفه. اما اطراف لاویج پر از کلبه های چوبی دنج و زیباست که می تونید اجاره کنید و از ترکیب آرامش جنگل و آب درمانی لذت ببرید.

  • روایت من : تجربه ی لاویج یه کم متفاوت بود. کلبه ی ما تو دل جنگل های انبوه اطراف روستا بود. صبح ها با صدای دارکوب ها بیدار می شدیم! حسابی تو جنگل پیاده روی می کردیم و بعدازظهرها می رفتیم استخرهای آب گرم لاویج تا خستگی مون در بره. این ترکیب طبیعت گردی و آب درمانی خیلی جذاب بود. شب ها هم تو بالکن کلبه می نشستیم و به صدای رودخونه و جیرجیرک ها گوش می دادیم. لاویج نسبت به ییلاقات مرتفع دسترسی راحت تری داره و امکاناتش هم بهتره.
  • نکات لاویج :
    • بهترین زمان سفر : بهار پاییز و حتی تابستان (چون ارتفاعش خیلی بالا نیست و جنگلیه هواش خیلی گرم نمی شه).
    • دسترسی : جاده اش آسفالته و خوبه.
    • جاذبه ها : آب گرم لاویج پارک جنگلی کشپل آبشار حرام او و خود جنگل های زیبای هیرکانی.
  • کلاردشت و سوادکوه : گزینه های دیگر برای کلبه نشینی

علاوه بر این مناطق معروف جاهای دیگه ای مثل کلاردشت با دشت های سرسبز و هوای خنکش یا مناطق مختلف سوادکوه مثل آلاشت و لفور هم پر از کلبه های چوبی زیبا هستن. هر کدوم از این مناطق حال و هوا و جذابیت های خاص خودشون رو دارن. مثلا کلاردشت حس و حال آلپاین بیشتری داره و لفور به خاطر دریاچه و جنگل های انبوهش معروفه.

چطور بهترین کلبه سوئیسی رو پیدا و رزرو کنیم؟ (نکات کلیدی)

خب حالا که با مناطق مختلف آشنا شدیم چطور می تونیم یه کلبه خوب پیدا و رزرو کنیم؟ این روزها کار خیلی راحت تر از قبله :

  1. پلتفرم های آنلاین اجاره ویلا و اقامتگاه : سایت ها و اپلیکیشن هایی مثل جاجیگا جاباما (Jabama) اتاقک (Otaghak) شب (Shab) هومسا  (Homsa) و… گزینه های خیلی زیادی از کلبه های سوئیسی تو مناطق مختلف شمال دارن.
    • مزایا : می تونید عکس ها امکانات قیمت ها و نظرات کاربران قبلی رو ببینید و مقایسه کنید. فرآیند رزرو و پرداخت امن و راحته. فیلترهای جستجو بهتون کمک می کنه دقیقا چیزی که می خواید رو پیدا کنید (مثلا کلبه با جکوزی کلبه مناسب تعداد نفرات خاص کلبه در منطقه خاص).
    • معایب : ممکنه یه کم گرون تر از رزرو مستقیم باشه (به خاطر کمیسیون سایت).
  2. صفحات اینستاگرام و کانال های تلگرام : خیلی از صاحبان کلبه ها یا افراد محلی صفحات و کانال هایی دارن که کلبه هاشون رو معرفی می کنن.
    • مزایا : ممکنه بتونید قیمت بهتری پیدا کنید و مستقیم با مالک در ارتباط باشید. عکس ها و فیلم های بیشتری از کلبه می بینید.
    • معایب : ریسک کلاهبرداری بیشتره. حتما از اعتبار صفحه مطمئن بشید نظرات رو بخونید و سعی کنید شماره تماس ثابت یا اطلاعات بیشتری از مالک بگیرید. هرگز کل مبلغ رو قبل از تحویل گرفتن کلبه واریز نکنید (معمولا یه بیعانه کم می گیرن).
  3. پرس وجو از محلی ها : اگه تو منطقه هستید می تونید از مغازه دارها یا اهالی روستا سراغ کلبه های اجاره ای رو بگیرید.
    • مزایا : ممکنه گزینه هایی پیدا کنید که آنلاین نیستن و قیمت مناسب تری دارن.
    • معایب : زمان بره و معلوم نیست حتما گزینه ی مناسب پیدا بشه مخصوصا تو فصل های شلوغ.

به چه نکاتی موقع انتخاب و رزرو کلبه دقت کنیم؟

  • موقعیت مکانی دقیق : فقط به اسم منطقه اکتفا نکنید. ببینید کلبه دقیقا کجاست؟ چقدر از جاده اصلی فاصله داره؟ دسترسی اش چطوره؟ آیا تو منطقه آنتن دهی موبایل و اینترنت هست (اگه براتون مهمه)؟
  • امکانات کلبه : لیست امکانات رو دقیق بخونید. سیستم گرمایش (بخاری هیزمی گازی برقی؟) آب گرم وضعیت سرویس بهداشتی و حمام (داخل کلبه است یا بیرون؟ تمیزه؟) امکانات آشپزی (اجاق گاز یخچال ظروف) داشتن یا نداشتن برق (دائمی یا با موتور برق؟) داشتن تراس یا حیاط و امکانات اضافی مثل جکوزی استخر باربیکیو و…
  • عکس ها و نظرات : عکس ها رو با دقت ببینید. سعی کنید عکس های واقعی تر رو پیدا کنید (نه فقط عکس های خیلی ادیت شده). نظرات کاربران قبلی خیلی خیلی مهمن! به نکات مثبت و منفی که گفتن دقت کنید.
  • قیمت : قیمت کلبه های سوئیسی خیلی متفاوته. از شبی چند صد هزار تومن برای کلبه های خیلی ساده و کوچیک شروع می شه و تا شبی چند میلیون تومن برای کلبه های لوکس با امکانات کامل می رسه. قیمت ها تو آخر هفته ها و تعطیلات و فصل های شلوغ (پیک سیزن) خیلی بالاتر میره. بودجه تون رو مشخص کنید و دنبال گزینه های متناسب با اون باشید.
  • قوانین اقامتگاه : ساعت ورود و خروج امکان ورود حیوان خانگی قوانین مربوط به سر و صدا و مهمانی و… رو حتما چک کنید.

تجربه ی کلبه نشینی رو چطور دلچسب تر کنیم؟ (چند تا پیشنهاد دوستانه)

برای اینکه سفرتون به این کلبه های رویایی واقعا خاطره انگیز بشه چند تا نکته ی کوچیک ولی مهم رو یادتون نره :

  • سبک سفر کنید اما ضروری ها رو بردارید :
    • لباس گرم و چند لایه : حتی تو تابستون شب های ییلاقات سرده.
    • کفش مناسب : برای پیاده روی تو جنگل یا مسیرهای ناهموار لازمه.
    • پاور بانک : اگه برق کلبه با موتور برقه یا آنتن دهی ضعیفه و باتری گوشی زود خالی می شه.
    • چراغ قوه یا هدلَمپ : برای رفت وآمد تو شب مخصوصا اگه سرویس بهداشتی بیرونه.
    • کیسه زباله : لطفا لطفا لطفا زباله هاتون رو تو طبیعت رها نکنید! همه رو جمع کنید و با خودتون برگردونید یا تو سطل زباله های مخصوص بندازید.
    • خوراکی های اولیه : چای قند قهوه نودل کنسرو نون و… شاید دسترسی به مغازه راحت نباشه یا حوصله آشپزی نداشته باشید.
    • جعبه کمک های اولیه کوچک : همیشه لازمه.
    • اسپری ضد حشره : مخصوصا تو فصل های گرم.
  • برای آفلاین شدن آماده باشید : تو خیلی از این مناطق مرتفع آنتن موبایل و اینترنت یا نیست یا خیلی ضعیفه. این رو به چشم یه فرصت ببینید! فرصتی برای کتاب خوندن بازی کردن (تخته نرد پاسور ببرید!) حرف زدن با همسفراتون و فقط لذت بردن از سکوت و آرامش.
  • با طبیعت آشتی کنید :
    • پیاده روی کنید : تو جنگل های اطراف قدم بزنید نفس عمیق بکشید و از مناظر لذت ببرید.
    • عکاسی کنید : این مناظر بی نظیرن حیف است ثبت نشن.
    • آتش روشن کنید (با احتیاط فراوان!) : اگه امکانش هست و جای امنی وجود داره (و فصلش مناسبه و خطر آتش سوزی نیست) یه آتیش کوچیک درست کنید و دورش بشینید. حتما قبل از رفتن از خاموش شدن کامل آتیش مطمئن بشید.
    • به آسمان شب نگاه کنید : اگه هوا صاف باشه یکی از پرستاره ترین آسمون های عمرتون رو می بینید.
  • به فرهنگ محلی احترام بذارید : با اهالی روستا با مهربانی و احترام برخورد کنید. ازشون خرید کنید (نون محلی عسل صنایع دستی) تا به اقتصادشون کمک بشه. لباس مناسب بپوشید و سعی کنید آرامش محیط رو حفظ کنید.
  • انعطاف پذیر باشید : یادتون باشه دارید به دل طبیعت می رید. ممکنه هوا یهو عوض بشه جاده سخت تر از چیزی باشه که فکر می کردید یا امکانات کلبه دقیقا اون چیزی نباشه که تو عکس دیدید. سخت نگیرید و سعی کنید از هر لحظه اش لذت ببرید. اصل تجربه ی متفاوت و آرامشه.

حرف آخر : کلبه سوئیسی فقط یه اقامتگاه نیست یه حس وحاله!

شاید بعد از خوندن این همه حرف فکر کنید اجاره یه کلبه سوئیسی فقط انتخاب یه جای خواب متفاوته. اما برای من و خیلی های دیگه این فراتر از یه اقامتگاهه. این یه فرصت برای فراره؛ فرار از سرعت سرسام آور زندگی شهری فرار از نوتیفیکیشن های بی پایان فرار از هوای آلوده. این یه دعوت به آرامشه؛ دعوتی برای نشستن کنار پنجره با یه لیوان چای داغ و تماشای رقص مه گوش دادن به صدای بارون روی سقف چوبی و حس کردن پیوند دوباره با طبیعت.

خاطراتی که تو این کلبه ها ساخته می شه جنسش فرق داره. بوی چوب سوخته ی بخاری هیزمی طعم املت آتیشی تو صبح سرد ییلاق خنده های دور آتیش زیر آسمون پر ستاره حس خوب گم شدن تو مسیرهای جنگلی… اینا چیزایی نیستن که به راحتی فراموش بشن.

پس اگه دنبال یه تجربه ی خاص آرامش بخش و به یادماندنی هستید حتما یه بار هم که شده زندگی تو یکی از این بهشت های چوبی شمال ایران رو امتحان کنید. مطمئن باشید پشیمون نمی شید و شاید مثل من شما هم عاشق این حس وحال ناب شدید.

پرسش و پاسخ های خودمونی :

۱. سوال : واقعا قیمت کلبه های سوئیسی خیلی گرونه؟ از شبی چقدر شروع می شه حدودا؟

  • جواب خودمونی : ببین قیمت ها واقعا بالا پایین زیاد داره. بستگی داره کی بری کجا بری و چه کلبه ای بگیری. مثلا یه کلبه خیلی کوچیک و ساده تو یه روستای کمتر شناخته شده ممکنه تو وسط هفته و فصل خلوت شبی زیر یک میلیون تومن هم پیدا کنی (البته الان با این قیمت ها باید بگردی!). اما یه کلبه لوکس تو ماسال یا فیلبند با جکوزی و ویوی عالی اونم آخر هفته یا تعطیلات راحت می تونه شبی چند میلیون تومن (گاهی ۵-۶ میلیون یا حتی بیشتر) باشه. بهترین کار اینه که بری تو همون سایت های اجاره مثل جاباما و اتاقک تاریخ و منطقه ت رو بزنی و قیمت های به روز رو ببینی و مقایسه کنی. فصل سفر و روز هفته خیلی تو قیمت تاثیر داره.

۲. سوال : بهترین فصل برای رفتن به این کلبه ها کی هست؟ من از سرما یا گرمای زیاد فراری ام!

  • جواب خودمونی : اگه دنبال بهترین هوا و طبیعت سرسبز هستی بهار (مخصوصا اردیبهشت و خرداد) و اوایل پاییز (شهریور و مهر) عالین. هوا نه خیلی سرده نه خیلی گرم طبیعت هم تو قشنگ ترین حالتشه. تابستون ها هم خوبه مخصوصا ییلاقات که خنک تر از شهرن ولی خب شلوغ تره و قیمتا هم بالاتره. زمستون فقط به درد عشق سرما و برف می خوره و باید تجهیزات کامل داشته باشی و بدونی که دسترسی به خیلی جاها سخت یا غیرممکنه. پس اگه میونه رو هستی بهار و اوایل پاییز رو هدف بگیر.

۳. سوال : من تاحالا کلبه اینجوری نگرفتم از نظر امنیت مشکلی نداره؟ مخصوصا اگه تو دل جنگل باشه؟

  • جواب خودمونی : سوال خوبیه. ببین اکثر این کلبه ها مخصوصا اونایی که تو سایت های معتبر ثبت شدن یا تو مناطق توریستی تر هستن معمولا امنن. صاحب کلبه ها یا نزدیک همونجا زندگی می کنن یا یه سرایدار دارن. ضمن اینکه تو ییلاقات معمولا کلبه ها خیلی از هم دور نیستن و یه جورایی همسایگی وجود داره. اما چند تا نکته رو رعایت کنی بهتره :
    • از جاهای معتبر رزرو کن : همون سایت ها یا صفحات شناخته شده.
    • نظرات بقیه رو بخون : ببین کسایی که قبلا رفتن در مورد امنیت چی گفتن.
    • قفل در و پنجره ها رو چک کن : وقتی رسیدی یه نگاه بنداز که سالم باشن.
    • وسایل قیمتی رو دم دست نذار : مثل هر جای دیگه ای احتیاط شرط عقله.
    • اگه خیلی نگرانی کلبه هایی رو انتخاب کن که تو مجموعه های چندتایی هستن یا نزدیک تر به روستا قرار دارن نه اونایی که خیلی پرت و تکی تو دل جنگلن. ولی در کل تجربه شخصی من و خیلی های دیگه اینه که مشکل امنیتی خاصی وجود نداره و بیشتر حس آرامش و دنجی داره تا ترس.

امیدوارم این راهنما به کارت بیاد و یه سفر کلبه ای فوق العاده رو تجربه کنی!

 

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا