رژیم کم‌ سدیم چیست؟ – مجله رز

سدیم یک ماده معدنی مهم است که به بدن ما در انجام چندین فرآیند حیاتی کمک می‌کند.

به گزارش مجله رز، این ماده به طور طبیعی در غذاهایی مانند سبزیجات و تخم مرغ وجود دارد و بخش قابل توجهی از نمک خوراکی روزانه ما (کلرید سدیم) را تامین می‌کند.

به رغم آنکه سدیم برای سلامتی ضروری است اما گاهی اوقات ممکن است مجبور شوید نمک رژیم غذایی را بسته به وضعیت سلامتی خود محدود کنید. به عنوان مثال به افرادی با نارسایی قلبی، فشار خون بالا و بیماری کلیوی توصیه می‌شود که از یک رژیم غذایی کم سدیم پیروی کنند.

این مقاله به نقل از سایت تخصصی «هلتییَنز» مختصری در این باره می‌گوید که چرا برخی از افراد باید از رژیم غذایی کم سدیم پیروی کنند.

رژیم کم سدیم چیست؟

همانطور که گفته شد سدیم یک ماده معدنی مورد نیاز در فرآیندهای مختلف و حیاتی بدن مانند مدیریت مایعات، فعالیت سلولی، تعادل الکترولیت‌ها و حفظ فشار خون است. کلیه‌های ما سطح این ماده معدنی را کنترل می‌کنند.

بیشتر مواد غذایی که می‌خوریم حاوی سدیم هستند اما برخی از غذاها مقادیر بسیار کمتری از این ماده را دارند. مثلا میوه‌های تازه و سایر غذاهای گیاهی، معمولا حاوی سدیم کمتری نسبت به وعده های غذایی حیوانی مانند گوشت و لبنیات هستند. همچنین اقلام فرآوری و بسته بندی شده مانند چیپس، مواد غذایی آماده و فست فود، حاوی بالاترین غلظت سدیم هستند زیرا نمک در طول فرآوریِ غذا برای بهبود طعم به آنها اضافه می‌شود.

افزودن نمک به غذا در حین پخت و پز و چاشنی به میزان قابل توجهی مصرف سدیم را افزایش می‌دهد. وعده‌های غذایی و نوشیدنی‌های پر سدیم یک «نه مطلق» برای افرادی هستند که باید رژیم کم سدیم داشته باشند. متخصصان مراقبت های بهداشتی اغلب رژیم های غذایی کم سدیم را برای مدیریت بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا توصیه می‌کنند. 

چرا رژیم غذایی کم سدیم توصیه می‌شود؟

رژیم غذایی کم سدیم اغلب در بیمارستان‌ها استفاده می‌شود. طبق یک مطالعه، محدودیت سدیم می‌تواند به مدیریت یا بهبود چندین اختلال پزشکیِ مهم و تهدیدکننده از جمله بیماری کلیوی، فشارخون بالا و بیماری قلبی کمک کند.

مزایای رژیم کم سدیم چیست؟

پیروی از یک رژیم غذایی کم سدیم می‌تواند از چندین جهت برای سلامتی مفید باشد از جمله:

– فشار خون را کاهش دهد

رژیم کم سدیم ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند. تحقیقات نشان داده است که گذار به یک رژیم غذایی کم سدیم می‌تواند منجر به تغییرات کوچک و در عین حال قابل توجهی در فشار خون شود به ویژه در افرادی که فشارخون بالا دارند.

– به کاهش خطر سرطان کمک کند

رژیم‌های غذایی پر نمک ممکن است با انواع خاصی از سرطان‌ها از جمله سرطان معده مرتبط باشد. مطالعات نشان داده‌اند که رژیم‌های پر نمک می‌توانند به مخاط معده آسیب بزنند و التهاب و رشد باکتری هلیکوباکتر پیلوری را افزایش دهند که به نوبه خود ممکن است خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد. از سوی دیگر، پیروی از یک رژیم غذایی حاوی مقادیر کمتری از غذاهای فرآوری شده و در عین حال سرشار از میوه‌ها و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط است.

– بهبود کیفیت رژیم غذایی

بسیاری از مواد غذایی ناسالم سرشار از سدیم هستند. فست فودها، غذاهای یخ زده و اقلام بسته بندی شده پر از مقادیر زیادی نمک هستند و همچنین دارای چربی‌ها و کالری‌های ناسالم هستند. مصرف مکرر این اقلام غذایی با مشکلات سلامتی مانند دیابت، چاقی و بیماری قلبی مرتبط است. این غذاهای پر نمک برای رژیم کم سدیم ممنوع هستند و در نتیجه محدود کردن آنها به بهبود کیفیت کلی رژیم غذایی فرد کمک می‌کند.

برخی گزینه‌های عالی برای رژیم غذایی کم سدیم

اگر فردی بخواهد از یک رژیم غذایی کم سدیم پیروی کند، ضروری است غذاهایی را انتخاب کند که به طور طبیعی سدیم کمی دارند یا حاوی مقادیر محدودی نمک اضافه هستند.

مواد غذایی زیر سدیم کمی دارند و خوردن آنها در رژیم کم سدیم بی‌خطر است:

  • سبزیجات تازه و منجمد مانند سبزی، کلم بروکلی، گل کلم و فلفل مصرف کنید.
  • غلات و حبوبات مانند لوبیا خشک، برنج قهوه‌ای، کینوآ و غلات کامل را به وعده غذایی خود اضافه کنید.
  • میوه های تازه، منجمد یا خشک شده از جمله انواع توت ها، سیب، موز و گلابی بخورید.
  • ماهی تازه یا منجمد مانند ماهی کاد، سالمون و تن مصرف کنید.
  • سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی، سیب زمینی شیرین، کدو حلوایی و ازگیل را در رژیم خود بگنجانید.
  • چربی های سالم در این رژیم غذایی شامل روغن زیتون، آووکادو و روغن آووکادو هستند.
  • سوپ های کم سدیم مانند کنسرو کم سدیم یا سوپ های خانگی بخورید.
  • لبنیات مانند شیر، ماست، کره بدون نمک و پنیرهای کم سدیم بخورید.
  • نان و محصولات پخته شده مانند نان سبوس دار و کراکرهای بدون نمک مصرف کنید.
  • چاشنی های کم سدیم نیز شامل سرکه، سس سالاد کم سدیم (با توجه به برچسب مواد غذایی) و نوشیدنی‌های کم سدیم شامل چای، قهوه، آب سبزیجات کم سدیم و آب هستند.
  • آجیل های بدون نمک مانند تخمه کدو تنبل، بادام و بادام زمینی بخورید.
  • چاشنی‌های کم سدیم مانند پودر سیر، سبزیجات خشک و ادویه‌های سالم و کم‌ نمک را در وعده غذایی بگنجانید.
  • تخم مرغ نیز می تواند در این رژیم غذایی گنجانده شود.

انتهای پیام

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا