همزمان با سالگرد آزادسازی خرمشهر موشک راهبردی بُرد بلند و نقطهزن خرمشهر۴ توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد. این موشک آخرین نسخه پیشرفته خرمشهر است و دارای پنج امتیاز نسبت به سلف خود است. امتیازاتی که باعث شده است تا آمریکا و فرانسه آن را نقض قطعنامه۲۲۳۱ بدانند و پایگاه المانیتور نیز در تحلیلی مخاطب رونمایی از این موشک را اسرائیل بداند.
به گزارش مجله رز، روزنامه «دنیای اقتصاد» نوشت: صبح پنجشنبه ۴ خرداد و همزمان با ایام سالگرد آزادسازی خرمشهر موشک راهبردیِ بُرد بلند و نقطهزن خرمشهر ۴ توسط ایران رونمایی شد. این موشک آخرین نسخه (نسل چهارم) پیشرفته خرمشهر است و دارای پنج امتیاز رادارگریزی، سر جنگی بزرگتر، دقت در نقطهزنی، بدون نیاز به هدایت در فاز نهایی و سرعت بالای عملیاتی شدن است. وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص پیام رونمایی از این موشک گفت: پیام رونمایی از موشک خرمشهر ۴ برای دوستان ما کمک به صلح و ثبات در منطقه و حمایت همهجانبه از دوستان ما و کشورهایی است که در مسیر مبارزه با نظام سلطه هستند و مواضع آگاهانه و صلح طلبانه دارند.
امیر محمدرضا آشتیانی در مراسم رونمایی از این موشک گفت: ما در دفاع از کشور و دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی مصمم هستیم و به دشمن این را نشان دادیم که به هیچ وجه نمیتواند جوانان ما را از مسیر پیشرفت و رشد و تعالی باز دارد. وی با اشاره به ویژگیهای موشک خرمشهر اظهار کرد: این موشک ثمره تلاش شبانهروزی چند ساله دانشمندان ما در سازمان صنایع هوافضاست. از ویژگیهای این موشک رادارگریزی و عبور از پدافند هوایی دشمن است زیرا سطح مقطع راداری کمی دارد.وزیر دفاع ادامه داد: برد این موشک ۲۰۰۰ کیلومتر است با یک سر جنگی که قدرت انتحاری بسیار بالایی دارد و از قابلیت ویژهای برخوردار است و میتواند از سرجنگیهای متنوعی استفاده و متناسب با ماموریتها سرجنگی مورد نظر را حمل کند. آشتیانی با بیان اینکه آمادهسازی این موشک در کمترین زمان یکی از ویژگیهای این موشک است، یادآور شد: موشک بالستیک خرمشهر ۴ میتواند به سرعت آماده عملیات شود.
ویژگیهای منحصر به فرد خرمشهر ۴
موشک خرمشهر ۴ (خیبر) مجهز به سیستم کمک ناوبری بوده و قابلیت حمل سرجنگی سنگین را داراست. این موشک همچنین، از هدایت و کنترل فاز فعال، هدایت و کنترل فاز میانی بهره برده و در برابر جنگال نیز مقاوم است. سرجنگی این موشک با طول حدود ۴ متر، یکی از بزرگترین و اثربخشترین سرجنگیهای تولید شده است که قابلیت حمل بیش از یک تن مواد ناریه را داراست. سرعت بالای اصابت سرجنگی به هدف، باعث میشود سیستمهای پدافندی دشمن، قادر به تشخیص و رهگیری و اقدام جهت انهدام سرجنگی نباشند. تفاوت این موشک با سایر نسلهای قبلی خود تامین دقت نقطهزنی در فاز میانی (پرواز بالای جو) است.
همچنین این موشک قابلیتهای تاکتیکی و راهبردی را به صورت همزمان داراست. سرعت بالای حملونقل سامانه وکاهش زمان آمادهسازی قبل از پرتاب از ویژگیهای این محصول است؛ به طوری که، فرآیند آمادهسازی پرتاب پس از استقرار سکو در کمتر از ۱۵ دقیقه انجام خواهد شد.موتور این موشک جزو پیشرفتهترین موتورهای سوخت مایع کشور است. برای ایجاد قابلیتهای تاکتیکی موتور موشک خیبر در مخزن سوخت قرار گرفته که این امر باعث کاهش طول موشک به حدود ۱۳ متر شده است. استفاده از سوخت هایپر گولیک در این موتور، باعث افزایش چشمگیر ایمپالس (ضربه ویژه)، نسبت به سایر محصولات موشکی شده است. سوخت مذکور پرانرژی محسوب شده و بدون نیاز به سوخت راهانداز در موتور موشک مشتعل میشود.
یکی از ویژگیهای این موتور، استفاده از دو موتور کنترلی جهت هدایت و کنترل موشک است.سرجنگی این موشک با طول حدود ۴ متر، یکی از بزرگترین و اثربخشترین سرجنگیهای تولید شده است که با وزن کلی ۱۵۰۰ کیلوگرمی، قابلیت حمل بیش از یک تن مواد ناریه را خواهد داشت. مابقی جرم سرجنگی، متعلق به سازه، سیستمهای هدایت کنترل در فاز میانی و سایر زیر سیستمهای مربوط به سرجنگی است.موتورهای هدایتی و کنترلی نصب شده در انتهای سرجنگی وظیفه هدایت این سرجنگی را در طول مسیر پروازی خواهند داشت. همچنین سرعت بالای اصابت سرجنگی به هدف مانع تشخیص سیستمهای پدافندی دشمن شده و موجب شده توان و زمان لازم جهت رهگیری و اقدام جهت انهدام سرجنگی را نداشته باشند.
واکنشها چه بود؟
رونمایی از این موشک با واکنش کشورهای غربی به خصوص آمریکا و فرانسه مواجه شد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در واکنش به رونمایی از موشک خرمشهر۴ تلاش کرد این دستاورد دفاعی ایران را مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و محدودیتهای فعالیتهای موشکی گنجانده شده در آن جلوه دهد. متیو میلر مدعی شد: ما به وضوح گفتهایم که توسعه و اشاعه موشکهای بالستیک توسط ایران تهدید جدی برای امنیت منطقهای و بینالمللی بوده و یک چالش مهم در زمینه عدماشاعه تسلیحات اتمی است. سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز در اظهارات مداخلهجویانهای به رونمایی نسل چهارم موشک خرمشهر ایران واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه مدعی شد که آزمایش موشک بالستیک دوربرد ایران ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است. رسانههای صهیونیستی نیز همزمان با رونمایی از موشک بالستیک خرمشهر ۴ در ایران، خبر این رویداد مهم و جزئیات مربوط به قابلیتهای این موشک را منتشر کردند.بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ مصوب ژوئیه ۲۰۱۵ برای مبادلات تسلیحاتی محدودیتی پنجساله، برای فعالیتهای موشکی محدودیتی هشتساله و برای فعالیتهای هستهای محدودیتهایی فراتر از یک دهه در نظر گرفته شد.
بر اساس بند ۵ ضمیمه B قطعنامه، ایران بعد از گذشت پنج سال از اجرای توافق میتوانست نسبت به خرید وفروش تسلیحات اقدام کند؛ محدودیتی که اواخر مهرماه ۱۳۹۹ بهرغم کارشکنیهای فزاینده کشورهای غربی، برخی کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی پایان یافت و اکنون در آستانه پایان محدودیتهای هشت ساله موشکی ایران قرار داریم که قرار است اکتبر ۲۰۲۳ (آنلاین ۱۴۰۲) منقضی شود.
مخاطب خرمشهر ۴ کیست؟
المانیتور در گزارشی از موشک خرمشهر ۴ نوشت: برد اعلام شده این موشک طوری است که بتواند به اسرائیل برسد، اسرائیلی که هفته گذشته به تهران درباره اقدام نظامی به دلیل افزایش غنیسازی هستهای و فعالیتهای منطقهای خود هشدار داده است. در این گزارش آمده است: ایران روز پنجشنبه اعلام کرد که یک موشک بالستیک هدایتشونده دقیق با برد ۲۰۰۰ کیلومتر (۱۲۵۰ مایل) را با موفقیت آزمایش کرده است که قادر به حمل کلاهکهای متعدد تا اسرائیل و فرار از رادارهای دشمن است. موشک خیبر نسخه ارتقا یافته سلف خود خرمشهر است که در سال ۲۰۱۷ رونمایی شد.
این موشک یکی از پیشرفتهترین موشکهایی است که تاکنون توسط کارشناسان معاونت هوافضای وزارت دفاع طراحی شده است. رسانههای ایرانی همچنین با بیان جزئیات سایر ویژگیهای این موشک ۱۳ متری گفتند که این موشک مسیر خود را در خارج از جو تنظیم میکند و زمان پرتاب آن کمتر از ۱۲ دقیقه است. المانیتور در ادامه مدعی است: امیر سرتیپ آشتیانی وزیر دفاع جمهوری اسلامی با اعلان دکترین رسمی ایران مبنی بر اینکه برنامه موشکی ایران صرفا ماهیت بازدارندگی دارد، گفت: ما متعهد به دفاع کامل از ملت و دستاوردهای انقلاب اسلامی هستیم. با این حال، این بحث مدتهاست که با نگرانیهای فزاینده از سوی دشمنان غربی تهران، رقبای منطقهای آن و اسرائیل مواجه شده است که همگی برنامههای موشکی و هستهای جمهوری اسلامی را تهدیدی بیثباتکننده میدانند. تهران این اتهام را رد میکند، اما در گذشته چند بار از موشکهای بالستیک با پیامهایی برای اسرائیل رونمایی کرده است.
انتهای پیام