
به گزارش خبرگزاری مجله رز و براساس گزارش هوشیو این بیماری که با کدر شدن عدسی چشم بینایی را تهدید می کند در مراحل اولیه علائم واضحی ندارد و اغلب زمانی تشخیص داده می شود که بینایی بیمار به شدت کاهش یافته است.
به گفته سازمان جهانی بهداشت میلیون ها نفر در سراسر جهان با این بیماری دست وپنجه نرم می کنند اما در مناطق کم برخوردار دسترسی به خدمات غربالگری و تشخیص زودهنگام همچنان محدود است.
به تازگی پژوهشی به سرپرستی «مریم زحمت کشان» از دانشگاه علوم پزشکی فسا با همکاری دانشگاه علوم پزشکی کرمان نشان داده که هوش مصنوعی می تواند تحولی در تشخیص و مدیریت آب مروارید ایجاد کند. این مطالعه با بررسی سیستماتیک مقالات علمی از پایگاه های PubMed Scopus و Web of Science کارایی الگوریتم های یادگیری ماشینی مانند شبکه های عصبی پیچشی یادگیری عمیق و درخت تصمیم را ارزیابی کرده است.
نتایج حاکی از آن است که این الگوریتم ها در ۷۰ درصد موارد برای تشخیص ۱۷ درصد برای مدیریت و ۱۳ درصد برای پیش بینی بیماری مؤثر بوده اند و شبکه های عصبی پیچشی به ویژه در تشخیص دقیق عملکرد برتری داشته اند.
یافته های این پژوهش نشان می دهند که هوش مصنوعی نه تنها دقت و سرعت تشخیص آب مروارید را افزایش می دهد بلکه می تواند شکاف خدمات درمانی در مناطق محروم را پر کند.
ابزارهای ساده مبتنی بر AI مانند اپلیکیشن های موبایلی می توانند به پرسنل درمانی در مناطق دورافتاده کمک کنند تا بیماران مشکوک را شناسایی کنند. این فناوری پتانسیل تبدیل شدن به بخشی از برنامه های غربالگری سلامت به ویژه در کشورهای در حال توسعه را دارد.
مقاله این تحقیق در دوماهنامه «پیاورد سلامت» دانشگاه علوم پزشکی تهران منتشر شده و گامی مهم در جهت استفاده از فناوری های نوین برای بهبود سلامت عمومی به شمار می رود.
۲۲۷۲۲۷