دلیل خرابی اکسل عقب خودرو و راهکارها و هزینه های تعمیر

به گزارش خبرگزاری مجله رز به نقل از پدال اکسل عقب خودرو ساختاری فلزی و نسبتاً سنگین وزن است که چرخ های عقب را به هم متصل کرده و وظایف مهمی از جمله انتقال قدرت به چرخ ها (در خودروهای دیفرانسیل عقب یا چهار چرخ محرک) تحمل وزن وسیله نقلیه و بار و همچنین حفظ فاصله و هم ترازی چرخ ها نسبت به شاسی را بر عهده دارد. با توجه به نقش و وظایف مهم اکسل عقب وجود هرگونه مشکل در آن می تواند تأثیر زیادی روی ایمنی و عملکرد کلی خودرو بگذارد.

دلیل خرابی اکسل عقب خودرو و راهکارها و هزینه‌های تعمیر

اگر مالک برخی خودروهای تولید داخل از جمله پژو و پراید باشید احتمالاً با مشکل خرابی اکسل عقب خودرو مواجه شده اید چراکه اکسل عقب این خودروها معمولاً با گذشت زمان و استفاده نادرست از خودرو ایراد پیدا کرده و هزینه های بیشتری را به مالک تحمیل می کند. در این مقاله شما را با علائم دلایل و راه حل های کامل رفع خرابی اکسل عقب خودرو آشنا خواهیم کرد تا اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید.

اکسل عقب خودرو چیست و چرا خراب می شود؟

اکسل عقب یک میله یا قطعه فلزی بادوام و سنگین وزن است که چرخ های عقب را به هم متصل کرده و قدرت را روانه چرخ ها می کند. اکسل عقب همچنین وزن خودرو به ویژه در بخش عقب را تحمل کرده و وظیفه حفظ فاصله صحیح بین چرخ ها را بر عهده دارد. به طور کل اکسل ها در دو دسته اکسل صلب و مستقل قرار می گیرند. در اکسل صلب یک میله یکپارچه وجود دارد که هر دو چرخ را به یکدیگر متصل کرده و دیفرانسیل در مرکز آن قرار دارد. در این نوع اکسل قدرت از گیربکس به دیفرانسیل منتقل شده و نهایتاً به چرخ ها می رسد. اکسل صلب به فنرها و کمک فنرها متصل بوده و تمامی وزن قسمت عقب خودرو را تحمل می کند. باید دانست حرکت عمودی یک چرخ به طور مستقیم روی چرخ مقابل آن تأثیر می گذارد. چنین اکسل هایی در خودروهای سنگین و برخی مدل های آفرود بکار می روند. اکسل عقب مستقل به گونه ای طراحی شده که چرخ های عقب به صورت جداگانه به شاسی متصل می شوند و اکسل عقب یکپارچه وجود ندارد. در این نوع طراحی هر چرخ به صورت مستقل حرکت می کند و نهایتاً سواری راحت تر و هندلینگ بهتری را برای وسیله نقلیه به ارمغان می آورد.

از جمله دلایل اصلی خرابی اکسل عقب خودرو می توان به اضافه بار وسیله نقلیه اشاره کرد. اکسل های عقب برای تحمل حداکثر بار مشخص طراحی می شوند و اگر خودرو بیش از حد مجاز بارگیری شود اکسل با تنش بالایی مواجه خواهد شد و احتمال ترک خوردگی یا خم شدن آن وجود خواهد داشت. مورد بعدی به زنگ زدن و خوردگی اکسل مربوط است که معمولاً در مناطق مربوط و با جاده های نمک پاشی شده برای ذوب یخ ها دیده می شود. مشکل در روان کاری قطعات اکسل عقب و دیفرانسیل نیز می تواند منجر به خرابی این بخش مهم خودرو شود. یکی دیگر از دلایل خرابی اکسل عقب نیز وجود ایراد در بیرینگ ها و پینیون های چرخ است که می تواند باعث ایجاد لرزش و صدای غیرعادی و نهایتاً خرابی اکسل شوند. علت آن نیز نفوذ آب و آلودگی به دلیل مشکل در کاسه نمدها خواهد بود. عواملی همچون تصادف و ضربه شدید به اکسل عقب نقص در طراحی کارخانه و کیفیت قطعه و… نیز می توانند این قطعه را خراب کنند.

علائم خرابی اکسل عقب که باید جدی بگیرید

صداهای غیرعادی از قسمت عقب خودرو

صدای غرش یا سایش و همچنین تق تق یا کلاک کردن می توانند از جمله نشانه های خرابی اکسل عقب خودرو باشند. این صداها معمولاً پس از خرابی بیرینگ های چرخ های عقب ساییدگی دنده های دیفرانسیل و لق شدن اتصالات اکسل به گوش می رسند.

نشتی روغن از دیفرانسیل

در صورتی که روغن قرمز یا قهوه ای رنگ را در قسمت عقب خودرو و روی زمین مشاهده کردید به احتمال زیاد نشتی روغن از دیفرانسیل رخ داده که معمولاً به دلیل ترک خوردن محفظه دیفرانسیل و مشکل در کاسه نمدها به وجود می آید. بی توجهی به رفع این مشکل خرابی اکسل را در پی خواهد داشت.

لرزش غیرعادی

با اینکه لرزش خودرو دلایل مختلفی دارد اما معمولاً با خرابی اکسل عقب شاهد لرزش در سرعت های بالای ۹۰ کیلومتر در ساعت خواهید بود که غالبا ناشی از خم شدن اکسل عقب است.

تحت تأثیر قرار گرفتن هندلینگ خودرو

با خرابی و مشکل اکسل عقب شاهد کشیده شدن خودرو به یک طرف خواهید بود که می تواند از کج شدن اکسل و یا به خوردن تراز چرخ ها باشد.

ساییدگی نابرابر لاستیک ها

این مشکل نیز چندین ریشه دارد اما ساییدگی سریع چرخ های عقب به صورت یک طرفه و با الگوی غیرعادی می تواند نشانه ای از خرابی اکسل و یا دیفرانسیل باشد.

بوی روغن سوخته

اگر خودروی شما دیفرانسیل عقب است وجود بوی سوخته در بخش عقب خودرو می تواند ناشی از کمبود روغن در این قطعه و یا اصطکاک شدید بین دنده های آن باشد. بی توجهی به این امر خرابی دیفرانسیل و اکسل عقب را در پی خواهد داشت.

حرکات غیرعادی چرخ های عقب

حرکت عمودی و یا جانبی غیرعادی و بیش از حد چرخ های عقب جزو دیگر نشانه های وجود ایراد در اکسل عقب وسیله نقلیه است. احتمالاً بیرینگ های اکسل و اتصالات آن فرسوده شده اند.

روشن شدن چراغ های هشدار

در صورت وجود مشکل در اکسل عقب خودرو چراغ هشدار سیستم انتقال قدرت در خودروهای مدرن روشن خواهد شد. از جمله این چراغ ها می توان به چراغ هشدار سرعت چرخ اشاره کرد.

دلیل خرابی اکسل عقب خودرو و راهکارها و هزینه های تعمیر

دلایل رایج خرابی اکسل عقب

پس از آشنایی با علائم خرابی اکسل عقب نوبت به بررسی دلایل اصلی خرابی این بخش مهم خودرو می رسد.

توزیع بیش از حد بار

تحمیل وزن بیش از حد روی اکسل عقب می تواند باعث تنش خمشی و پیچشی روی این قطعه شود. این کار به مرور زمان منجر به ترک خوردگی و خم شدگی اکسل خواهد شد که از جمله مثال های آن می توان به بارگیری بیش از حد وانت ها اشاره کرد.

خوردگی و زنگ زدگی

در مناطقی که بارش متناوب برف و باران وجود دارد اکسل های فلزی ممکن است دچار زنگ زدگی و خوردگی شوند. این کار ضخامت فلز را کاهش داده و ساختار اکسل را تضعیف می کند. معمولاً با زنگ زدن اکسل عقب لایه نارنجی یا قهوه ای رنگ روی آن دیده شده و در موارد شدیدتر سوراخ هایی روی اکسل ایجاد می شود. آمار نشان می دهد بیش از ۶۵ درصد خرابی های اکسل عقب خودروها به خاطر اضافه بار و زنگ زدگی است.

مشکل در فرایند روان کاری قطعات

روغن دیفرانسیل نقش بسیار مهمی در کاهش اصطکاک و کاهش دمای دنده های دیفرانسیل دارد و در صورت کمبود روغن یا کاهش کیفیت و آلودگی آن اجزای داخلی دیفرانسیل دچار ساییدگی بیش از حد شده و داغ می شوند. این موضوع تأثیر مستقیمی روی خرابی اکسل عقب خودرو دارد. حدود ۳۰ درصد مشکلات اکسل عقب وسایل نقلیه به همین دلیل است.

برخورد ضربات شدید به اکسل

برخورد اکسل عقب خودرو به سنگ های بزرگ و یا تصادفات می تواند باعث ترک خوردن و خم شدن اکسل شود. این مشکل معمولاً در خودروهایی با اکسل صلب شایع تر است.

نقص در طراحی و تولید

با اینکه احتمال وقوع چنین امری کم است اما نقص و ایراد در طراحی و تولید اکسل عقب نیز می تواند روی عملکرد آن تأثیر بگذارد. در برخی موارد حتی شاهد استفاده از فولاد بی کیفیت و یا تراشکاری نادرست در اکسل بوده ایم. بر اساس آمارها تنها ۵ درصد مشکلات اکسل عقب وسایل نقلیه به این دلیل است.

تعمیرات غیراصولی اکسل عقب و استفاده از قطعات بی کیفیت

استفاده از قطعات غیراستاندارد و بی کیفیت و همچنین اعتماد به مکانیک های بی تجربه می تواند تأثیر منفی روی یکپارچگی و عملکرد اکسل عقب بگذارد.

دلیل خرابی اکسل عقب خودرو و راهکارها و هزینه های تعمیر

چطور خرابی اکسل عقب را تشخیص دهیم؟

بررسی چشمی

اولین راهکار برای تشخیص خرابی اکسل عقب خودرو بررسی چشمی آن است. به همین منظور می بایست خودرو را به صورت ایمن روی یک جک ثابت قرار دهید تا دسترسی بهتری به زیر خودرو داشته باشید. پس از آن به بررسی کلی اکسل بپردازید. اکسل سالم باید به صورت صاف و بدون خمیدگی و پیچ خوردگی دیده شود. در خودروهایی با اکسل صلب میله اصلی باید کاملاً مستقیم باشد. همچنین در حین بررسی اکسل به دنبال ترک ها و شکستگی های ریز و درشت باشید. در این مرحله با دقت نقاط اتصال اکسل به سیستم تعلیق و دیفرانسیل را بررسی نمایید. ترک ها معمولاً در نواحی جوشکاری و نقاط خمش ظاهر می شوند. همچنین در زمان بررسی چشمی اکسل باید به خوردگی و زنگ زدگی آن نیز دقت کنید. در صورتی که اکسل سوراخ شده یا لایه های آن پوسته پوسته شده باشد نیاز به تعویض و یا تعمیر فوری آن خواهد بود. وجود نشتی روغن از اتصالات اکسل و دیفرانسیل نشان دهنده ایجاد مشکل در این قطعه مهم است. البته باید دقت داشت که بررسی چشمی اکسل عقب محدودیت هایی دارد از جمله اینکه امکان دارد برخی ترک های ریز و یا فرسودگی فلز با چشم غیرمسلح دیده نشوند. همچنین برخی بیرینگ ها و اتصالات اکسل را نیز بدون باز کردن این قطعه نمی توان مشاهده کرد.

تست رانندگی

بررسی مشکلات اکسل عقب خودرو حین رانندگی می تواند اطلاعات بیشتری را در اختیار شما بگذارد. به همین منظور کافی است در زمان شروع رانندگی به صدای تق تق در حرکت به جلو و یا عقب دقت کنید. همچنین در زمان شتاب گیری میزان لرزش کابین را نیز بررسی نمایید چراکه در چنین شرایطی فشار روی اکسل عقب افزایش می یابد. همچنین با کاهش سرعت نیز می توانید به صدای تق تق گوش کنید که این امر شاید حاکی از لقی قطعات اکسل باشد. در حین پیچیدن با خودرو نیز شاید صداهایی همچون سایش فلز از اکسل عقب به گوش برسد که می تواند مشکلات این بخش را نشان دهد. در سرعت های بالاتر از ۷۰ کیلومتر در ساعت خرابی اکسل عقب باعث لرزش و ناپایداری خودرو خواهد شد و هندلینگ آن را تحت تأثیر قرار خواهد داد. نهایتاً پس از پایان تست رانندگی بهتر است به بررسی نشتی اتصالات اکسل عقب و همچنین الگوی ساییدگی لاستیک ها بپردازید.

دلیل خرابی اکسل عقب خودرو و راهکارها و هزینه های تعمیر

راه حل های تعمیر خرابی اکسل عقب خودرو

معمولاً تعمیر خرابی اکسل عقب به صورت موقت و یا اساسی صورت می پذیرد. در تعمیرات جزئی معمولاً با استفاده از جوشکاری ترک های سطحی اکسل رفع می شوند. در صورتی که خودروی شما دیفرانسیل عقب است و اتصالات آن مشکل پیدا کرده بنابراین می بایست روغن دیفرانسیل تخلیه شده و قطعات معیوب دیفرانسیل تعویض شوند؛ اما زمانی که اکسل آسیب زیادی دیده باشد و تعمیرات جزئی نتواند این مشکلات را رفع کند ناچار به تعویض اکسل خواهید بود. در واقع تعویض اکسل زمانی انجام می شود که مشکلاتی همچون خمیدگی و ترک خوردگی شدید در اکسل وجود داشته باشد. 

چطور از خرابی اکسل عقب خودرو پیشگیری کنیم؟

اجتناب از حمل بار سنگین با خودرو

حداکثر بار مجاز روی اکسل های خودرو معمولاً در دفترچه راهنمای آن درج می شود. برای اینکه اکسل خودرو خراب نشود باید از حمل بارهای سنگین و سرنشینان اضافی به ویژه در خودروهایی همچون پراید و تیبا خودداری کنید.

بررسی دوره ای اکسل و متعلقات آن

در خودروهای دیفرانسیل عقب بررسی اکسل و دیفرانسیل اهمیت به سزایی دارد زیرا عدم توجه به روان کاری قطعات و همچنین عدم تعویض روغن دیفرانسیل در موعد مقرر می تواند عواقب زیادی در پی داشته باشد. در بررسی اکسل نیز به خوردگی و زنگ زدگی ترک های ریز و نشتی ها دقت ویژه ای داشته باشید.

شست و شوی بخش زیرین خودرو

توصیه می شود پس از رانندگی در مسیرهای گلی برفی و نمک پاشی شده حتماً بخش های زیرین خودرو از جمله اکسل عقب را با آب پرفشار بشویید تا از تجمع نمک گل ولای و رطوبت جلوگیری شود.

تعمیرات به موقع

صداهای غیرعادی همچون تق تق و سایش را نادیده نگیرید و سریعاً به مکانیک مراجعه نمایید. رفع چنین ایراداتی در مراحل اولیه از تحمیل هزینه های بیشتر در آینده جلوگیری می کند.

رانندگی آرام

از عبور پرسرعت و سریع از روی دست اندازها و سرعت گیرها خودداری کرده و در جاده های ناهموار نیز با سرعت کم حرکت نمایید تا ضربات شدیدی به اکسل عقب وارد نشود.

دلیل خرابی اکسل عقب خودرو و راهکارها و هزینه های تعمیر

نتیجه گیری

اکسل عقب خودرو نقش مهمی در انتقال قدرت به چرخ های عقب و حفظ پایداری و وزن آن دارد و به همین خاطر وجود مشکل در آن می تواند ریسک تصادف را در پی داشته باشد. با بررسی نشانه ها و دلایل خرابی اکسل عقب و تشخیص آن در زمان مناسب می توانید از تحمیل هزینه های سنگین در آینده جلوگیری کرده و ایمنی رانندگی را حفظ نمایید.  

۵۸۳۲۲

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا