علائم پیر چشمی در بیشتر افراد از ۴۰ سالگی شروع میشود. این علائم و نشانهها شامل موارد زیر است.
و سردرد بعد از مطالعه یا انجام کاری که نیاز به مشاهده از نزدیک دارد.مشکل در خواندن حروف کوچک ،نیاز به نور بیشتر برای انجام کارهایی با دید نزدیک ،دورکردن کتاب یا گوشی برای مشاهده راحتتر، مشکل کلی در مشاهده اجسام نزدیک وپلکزدن مداوم برای مشاهده اجسام اگر دچار این علائم هستید و دید نامناسب روی فعالیتهای روزمره شما تاثیر گذاشته است، حتما به پزشک مراجعه کنید.
علت پیر چشمی چیست؟
در جوانی عدسی چشم کاملا انعطافپذیر بوده و حالت الاستیک دارد. عدسی با حلقههایی از ماهیچههای ریز احاطه شده که برای دید واضح طول و شکل عدسی را تغییر میدهند.کرم لیفت کننده گاتیو تحت لیسانس کشور ایتالیا ولی در ایران تولید میشودو همچنین دارای مجوز و تاییدیه رسمی از سازمان بهداشت است.
برای مشاهده اجسام دور و نزدیک باید این ماهیچهها شکل عدسی را تغییر دهند. اما با افزایش سن انعطافپذیری عدسی کم شده و سفت میشود. در نتیجه هنگام مشاهده اجسام نزدیک قابل تغییر نبوده و برای تمرکز روی آنها منقبض میشود.
در حدود سن ۶۵ سالگی وضعیت پیر چشمی بدتر شده و عدسی چشم بیشتر سفت میشود. بهمرور توانایی تمرکز نور روی شبکیه از بین میرود.
عوامل خطر پیر چشمی
مهمترین و اصلیترین عامل خطر افزایش سن است. این عارضه روی همه افراد بعد از سن ۴۰ سالگی تاثیر میگذارد. اما در برخی افراد علائم آن مشخص بوده و روی زندگی روزمره تاثیر میگذارد.
اما گاهی ممکن است علائم آن قبل از ۴۰ سالگی بروز کنند که به آن پیر چشمی زودرس میگویند. در این شرایط احتمالا بیماری زمینهای یا دارویی خاص باعث ایجاد این مشکل شده است. از جمله:
- کمخونی
- بیماری قلب و عروق
- دیابت یا مشکل در متابولیسم قند خون
- دوربینی چشم
- بیماری مولتیپل اسکلروزیس که روی ستون فقرات و مغز تاثیر میگذارد.
- بیماری میاستنی گراویس (اختلال عصبی عضلانی)
- بیماری مربوط به چشم
- ضربه به چشم
- نارسایی عروقی یا جریان خون ضعیف.
مصرف داروهای زیر احتمال پیرچشمی زودرس را افزایش میدهند:
- داروهای ضد اضطراب
- داروهای ضدافسردگی
- آنتیهیستامینها
- داروی ضد روانپریشی
- داروهای ضد اسپاسم
- الکل
- دیورتیکها.
عوامل خطر دیگر شامل موارد زیر میشود:
- زن بودن
- جراحی داخل چشم
- رژیم غذایی ناسالم.
مهمترین و اصلیترین عامل خطر پیر چشمی افزایش سن است. این عارضه روی همه افراد بعد از سن ۴۰ سالگی تاثیر میگذارد.
تشخیص پیر چشمی
اگر هرگونه علائم مربوط به پیر چشمی را دارید، باید به چشمپزشک مراجعه کنید. حتی اگر علائمی هم ندارید، حتما در ۴۰ سالگی معاینه اولیه را در برنامه خود قرار دهید. با انجام معاینات اولیه میتوان مشکلات بینایی را تشخیص داد.
پزشک برای تست پیر چشمی قطرهای داخل چشم شما میریزد. این قطره مردمک چشم را گشاد میکند. در نتیجه پزشک راحتتر میتواند داخل چشم را ببیند. قطره چشم دردی ایجاد نمیکند. اما برای چند ساعت به نور حساسیت خواهید داشت.
اگر علائم مربوط به این عارضه را ندارید، بعد از ۴۰ سالگی هر ۲ یا ۳ سال یکبار برای انجام معاینات معمول به پزشک مراجعه کنید. بعد از ۶۵ سالگی باید معاینات را سالانه انجام دهید. درصورتیکه بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا بیماری چشم دارید، باید سالانه برای معاینه اقدام کنید.
گاهی پزشک میتواند بهجای کاشت لنز از روش اینلی قرنیه استفاده کند. در این روش یک حلقه پلاستیکی کوچک با یک دهانه مرکزی در قرنیه یک چشم قرار میگیرد.کرم دور چشم gatieau موجب آبرسانی پوست اطراف چشمان شما شده و از خشک شدن و چروک پوست این ناحیه پیشگیری میکند
دهانه مانند یک دوربین عمل میکند و اجازه میدهد تا نور متمرکز را در اختیار داشته باشید و بتوانید اجسام نزدیک را ببینید. اگر نتیجه این روش مورد قبول شما نبود، جراح چشم میتواند حلقهها را بردارد و گزینههای درمانی دیگر را در نظر بگیرد.
درمان خانگی و پیشگیری از پیر چشمی
با هیچ روشی نمیتوان از پیرچشمی جلوگیری کرد. اما برخی اقدامات ساده به حفظ سلامت چشمهای شما کمک کرده و روند پیشرفت پیر چشمی را کند میکنند.
- بینایی خود را به طور مرتب چک کنید.
- برای بررسی سلامت کلی بدن چکاپ انجم دهید. بیماریهایی مانند دیابت و فشارخون بالا روی بینایی تاثیر دارند.
- در برابر نور خورشید از عینک آفتابی استفاده کنید. این عینکها از چشم شما در برابر اشعه ماورا بنفش محافظت میکنند.
- هنگام انجام کارهایی که به چشم آسیب میزنند، حتما از عینک محافظ استفاده کنید.
- مصرف میوه و سبزیجات برگدار را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
- هنگام مطالعه یا هر کاری که نیاز به تمرکز دارد، از نور مناسب استفاده کنید.
هزینه درمان پیر چشمی چقدر است؟
هزینه درمان پیر چشمی به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. روشهای مختلف قیمت متفاوتی داشته و نمیتوان قیمت دقیقی را اعلام کرد. بهعنوانمثال هزینه عینک یا لنز بسیار کمتر از هزینه جراحی انکساری است. از طرفی عینک و لنز انواع مختلفی داشته و باتوجهبه کیفیت و شرکت سازنده قیمت متفاوتی دارند.
برای اطلاع از قیمت دقیق این روشها بهتر است با چشمپزشک مشاوره داشته باشید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
پیر چشمی روند طبیعی افزایش سن است و باعث مشکل در دید نزدیک میشود. در این شرایط اجسام نزدیک تار دیده شده؛ اما مشاهده اجسام دور مشکلی ندارد. علائم اولیه پیرچشمی از حدود ۴۰ سالگی شروع میشود و در ۶۵ سالگی افزایش پیدا میکند. خستگی چشم، سردرد و مشکل هنگام مطالعه از علائم این عارضه است.
با انجام معاینات اولیه میتوان این عارضه را تشخیص داد. برای اصلاح پیرچشمی از عینک، لنز یا جراحی استفاده میشود. در این مورد باید پزشگذر سن امری حتمی و اجتناب ناپذیر است اما پیرشدن نه و هزاران راه برای جوان نگه داشتن روح و جسم رو به روی شماست. با شناخت علائم و روش های پیشگیری در بیماری پیر چشمی سلامت چشمان خود را حفظ کنید. کرم ضد چروک گاتیو را به عنوان هدیه برای مراقبت از پوست به خودتان هدیه دهید.
دراثر بالا رفتن سن انعطاف پذیری و قابلیت تطابق پذیری عدسی برای فعالیتهای بینایی در فاصله نزدیک کاهش مییابد در نتیجه فرد اجسام نزدیک را به صورت واضح نمی بیند و قدرت تمرکز خود بر روی اشیاء را از دست میدهد ، به این اختلال پیر چشمی می گویند. این اختلال در سنین بالا معمولا بین ۴۰ تا ۵۰ سال رخ می دهد. در افراد دوربین، ممکن است علائم پیر چشمی در سنین پایین تر بروز کند . در چنین شرایطی فرد تصاویر ، اشیای نزدیک و نوشته ها را به صورت تار یا درهم می بیند. می توانید گفت و گو کنید .
علائم پیر چشمی
- فرد در هنگام انجام بسیاری از امور مانند مطالعه ،خیاطی ویا کار با رایانه به نور مستقیم و روشن نیاز پیدا می کند
- خواب آلودگی زودهنگام چشم در حین مطالعه طولانیمدت
- دید بیمار در نقطه نزدیک تار و غیر واضح می شود.
علل بروز بیماری پیر چشمی
- افزایش سن
- سوء تغذیه
- عیوب انکساری مانند ممکن است قبل از ۴۰ سالگی موجب بروز این اختلال شود
- سخت شدن پوسته عدسی چشم
- کاهش قدرت عضلات جسم مژگانی
- خستگی و
روش های پیشگیری از پیر چشمی
- به ساعت خواب خود در طول شبانه روز توجه کنید ( ۸ ساعت خواب در شبانه روز)
- مصرف انواع میوه جات و سبزیجات و مرکبات از ابتلا به پیر چشمی پیشگیری می کند
- از عینک آفتابی استفاده کنید
- از کشیدن سیگار خودداری کنید