نحوه ترمیم بتن اکسپوز

عموما بتن اکسپوز به بتنی گفته می شود که سطح نمایان نهایی کار بتن باشد. این بدین معنا است که بر روی سطح بتنی پوششی دیگر اجرا نخواهد گردید . بنابراین در این نوع بتن های کیفیت ظاهری و سطحی بتن از اهمیت بالایی برخوردار است به خصوص در سازه های عمومی و ساختمان و سازه های معماری. این امر شاید از سازه های صنعتی که عموما اکسپوز می باشند دارای اهمیت کمتری باشد ( اهمیت آن بیشتر از منظر دوام می باشد) لذا در سازه هایی که نمای کار بتن اکسپوز میباشد باید دقت نمود تا سطح نهایی کار صاف و بدون پستی بلندی ، کرمو شدگی و لبه باشد. در این مقاله قیمت بتن اکسپوز طرح چوب را بررسی می کنیم

انواع بتن اکسپوز چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اگر برای سازه‌های مختلف به نمایی ساده و مدرن نیاز دارید، استفاده از «بتن اکسپوز» می‌تواند انتخاب خوبی باشد. اما بتن اکسپوز چیست؟ پایه و اساس این محصول مشابه بتن معمولی است که با اعمال چند تغییر، جهت استفاده در نمای ساختمان بهینه می‌شود. دوام بالا، ظاهر مناسب و قابلیت ترمیم از مزایای بتن اکسپوز است. اما آیا استفاده از بتن می‌تواند انتخاب خوبی برای نمای سازه باشد؟ در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

بتن اکسپوز چیست؟

بتن نما یا بتن اکسپوز یکی از انواع بتن‌های معماری است که علاوه‌بر دوام و استحکام، سطحی صاف و صیقلی دارد و برای نمای داخلی و خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع، هر بتنی که سطح آن در معرض دید قرار داشته باشد، به عنوان بتن اکسپوز (Exposed Concrete) شناخته می‌شود.

این محصول به‌صورت پنل‌های پیش‌ساخته و در طرح‌ها و ابعاد مختلف تولید شده و به سادگی در محل مورد نظر اجرا می‌شود. ظاهر ساده و زیبا، سرعت بالا در اجرای کار و هزینه مناسب از جمله مزیت‌های استفاده از بتن اکسپوز در نمای سازه است.

روش ساخت بتن اکسپوز

ساختار اساسی انواع بتن مشابه یکدیگر است و در ترکیب سازنده همه آن‌ها از سیمان، ماسه ریزدانه و آب استفاده می‌شود. علاوه‌بر این، در تولید بتن اکسپوز افزودنی‌های دیگری نیز به کار می‌روند تا ویژگی‌های این محصول برای استفاده در نمای ساختمان بهینه شوند. به عنوان مثال، برای از بین رفتن حباب موجود در ساختار بتن و افزایش استحکام آن، ابتدا مواد روان‌کننده و پرکننده به ترکیب اضافه می‌شوند. سپس ماده حاصل را به دستگاه ویبراتور وارد می‌کنند تا با ایجاد لرزش، تمامی حباب‌ها از بین برود و سطح بتن اکسپوز عاری از تخلل گردد. همچنین برای افزایش زیبایی این نوع بتن از سیمان سفید، رنگ‌ها و رزین مخصوص رنگ‌کاری سنگ استفاده می‌شود. تغییر در مقدار سیمان سفید این ترکیب، رنگ آن را به صورت طیفی از خاکستری روشن تا تیره تغییر می‌دهد.

بتنی است که سطح نهایی کار در آن ، همان سطح بتن است و بر بروی سطح نهایی بتن هیچ گونه پوشش دیگری اجرا نمی گردد به همین جهت به آن بتن نمایان یا بتن اکسپوز یا بتن نمایان گفته می شود . بدلیل اینکه سطح نهایی بتن نمایان است و هیچگونه مصالح دیگری به عنوان پوشش روی آن اجرا نمی شود لازم است سطح بتن فاقد ، صاف و عاری از هرگونه آسیب باشد ، به همین جهت اجرای بتن اکسپوز مستلزم رعایت اصول مربوطه در طراحی و اجرا می باشد تا ظاهر نهایی مورد نظر از کیفیت مطلوب برخودار باشد .

بتن اکسپوز به عنوان یک سازه ی دکوراتیو دارای رنگ ها و بافت های مختلف است و بدلیل زیبایی معماری آن در بسیاری از سازه های مدرن یا شهری مثل : پل ها ، سدها ، زیرگذر و …. بکار می رود ، طبیعی است که در صورت وجود کوچکترین نقص در آن از زیبایی سازه کاسته می شود به همین دلیل در بین اکسپوز یکنواخت بودن بافت سطوح و رنگ سطوح در الویت قرار دارد .
رعایت برخی نکات از قبیل : دقت کافی به نسبت های بکار رفته در طرح اختلاط بتن ، تراکم مناسب ، بکارگیری قالب های سالم برای جلوگیری از فرار شیره ی بتن ، شاقول مناسب ، اتصال مناسب قالب ها برای پیشگیری از تغییر مکان آنها حین بتن ریزی و …. همگی از عواملی هستند که با رعایت آنها می توان به بتن نهایی صاف ، یکنواخت و پرداخت شده دست یافت .

نحوه ی ترمیم بتن اکسپوز

آیا بتن اکسپوز قابل ترمیم است ؟ بله ، در واقع گاهی علی رغم وجود تمام تلاش ها برای رعایت دقت کافی در طراحی و اجرا و استفاده از مصالح با کیفیت ممکن است بتن دچار نواقصی شود که در نهایت نیازمند ترمیم بتن اکسپوز باشد ، لازم بذکر است بدلیل نمایان بودن سطح بتن اکسپوز عملیات ترمیم آن نسبت به سایر سازه های بتنی از ضرورت و حساسیت بیشتری برخوردار است . اساس ترمیم بتن اکسپوز مثل سایر عملیات می باشد و تنها تفاوت های جزیی با روش کلی اصلاح دارد که بدلیل ماهیت بتن اکسپوز است .

همانطور که گفتیم بدلیل اینکه سطح نهایی در بتن اکسپوز فاقد پوشش دیگری می باشد از این رو نحوه ی ترمیم بتن باید به گونه ای باشد که هیچ تغییری در ظاهر نهایی بتن نسبت به حالت اولیه ی آن ایجاد نکند ، عموما در عملیات ترمیم به منظور افزایش ، کیفیت مصالح بکار رفته و مواد ترمیم بتن در کنار بعد اقتصادی اجرای آن دارای اهمیت می باشد اما در ترمیم بتن اکسپوز علاوه بر اهمیت موارد ذکر شده ، عدم تفاوت در سطح بتن و تشابه رنگ در تمام مقاطع بتن اکسپوز نیز اهمیت دارد و می توان گفت فاکتور اساسی در نحوه ی ترمیم بتن اکسپوز می باشد ،‌ به بیان دیگر یکسان بودن نواحی ترمیم شده از نظر بافت و رنگ با بخش های ترمیم نشده در بتن اکسپوز مهم ترین مسئله ی مورد توجه است .

برای ترمیم بتن اکسپوز نما باید به محل آسیب ، ابعاد ،‌ضخامت و نحوه ی آسیب توجه کنیم چرا که هر کدام از آنها نیازمند رعایت الزامات و اجرای روش خاصی در ترمیم بتن اکسپوز می باشد . پس از اتمام کار نیز لازم است سطح مورد نظر به خوبی پرداخت و سابیده شود که دچار ناهمواری نباشد . برای ترمیم بتن اکسپوز و دستیابی به ظاهر مورد نظر می توان از سیمان سفید در ترکیب مخلوط بتنی که برای ترمیم در نظر گرفته شده ،‌استفاده کرد .

ترمیم بتن اکسپوز

در ترمیم بتني كه در اثر خوردگي تخريب شده است بايد اصول خاصي رعايت گردد تا مشكلات قبلي بزودي گريبانگير قطعه نشود . براي اين منظور بايد به نظارت زير توجه گردد :

1-     كنترل وسعت خرابي با بررسيهاي نظري كارگاهي و انجام آزمايشهاي ساده

2-    تعيين وسايل تخريب و روش كار

3-    تعيين محدوده خرابي و شيار زني براي مشخص كردن محدوده

4-    هندسه تخريب

5-    عمق تخريب

6-    بررسي ميلگردها و تصميم گيري در مورد گسترش تخريب

7-    زنگ زدائي و اصلاح ميلگردها و تقويت و جايگزيني ميلگردها

8-    آماده سازي سطح بتن و ميلگردها و اعمال پوشش هاي لازم ، اشباع كردن و . . .

9-    مواد تعميري و كاربرد آنها

10-  روشهاي تعمير و بكار گيري آنها

 

خروج از نسخه موبایل