قانون جديد خودرو گذر موقت

واردات خودروهای سنگین به مناطق آزاد مجاز است

آبان 1402: رسول بهزادی، مدیر بازرگانی سازمان منطقه آزاد چابهار، اعلام کرد براساس مصوبه هیات وزیران، واردات انواع خودرو‌های کشنده، کامیون، اتوبوس، مینی‌بوس و ون که سن خودرو در زمان ورود به کشور بر مبنای سال ساخت کمتر از 5 سال باشد، به مناطق آزاد، مجاز است.

وی توضیح داد تسهیل تجارت و صادرات در منطقه آزاد چابهار موجب رضایتمندی مردم و نوسازی حمل‌و‌نقل و ترانزیت و ناوگان شهری خواهد شد. بندر چابهار از لحاظ موقعیت استراتژیک بسیار مورد توجه و برای نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل و ترانزیت نیازمند ایجاد زیرساخت‌های مهم و مجهز است. واردات خودرو دست‌دوم فرصتی برای رونق و احیای تجارت و ترانزیت و نوسازی در ناوگان حمل‌و‌نقل شهری است که منافع زیادی برای مردم خواهد داشت.

اجاره خودرو ارزان در دبی با بهترین شرایط را از ما بخواهید

ورود نخستین خودرو عراقی به منطقه آزاد اروند

مهر 1402: علی زارعی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد اروند، اعلام کرد که نخستین خودروی عراقی از مرز شلمچه براساس توافقات انجام شده، به طور نمادین وارد شده است. استفاده شهروندان عراقی از مجوز «کارنه دو پاساژ» و معافیت از پرداخت عوارض‌های مرتبط، می‌تواند موجب رونق گردشگری و اقتصادی در منطقه شود و اثرات مثبتی در حوزه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خواهد داشت. ورود خودروهای عراقی به کشور در قالب این مجوز از سر گرفته شده است. این مجوز به کشورهایی که عضو این کنوانسیون هستند تعلق می‌گیرد و بر این اساس خودروهای عراقی با پلاک بین المللی می‌توانند از طریق مرز شلمچه وارد کشور شده و تردد کنند. با توجه به این مسئله، متقاضیان عراقی در کشور مبدا، باید به نهادهای متولی مراجعه و سازوکار تردد خودروهای خود را انجام دهند و سپس نسبت به تردد اقدام کنند. فرآیند تردد این خودروها از مرزهای کشور نیز در حداقل زمان ممکن و با کمترین هزینه انجام خواهد شد.

وی افزود ورود این خودروها در صورت دارا بودن پلاک بین‌المللی، به کشور بلامانع است اما در غیر این‌ صورت مالکان خودروهای خارجی که از مرز شلمچه در منطقه آزاد اروند وارد کشور می‌شوند، به اداره راهنمایی و رانندگی خرمشهر ارجاع داده شده تا با نصب پلاک گذرموقت، امکان تردد در خاک ایران را پیدا کنند. مدت زمان این مجوزها 5 ماه است. تردد آزاد خودرویی دو منطقه مجاور در استان‌های خوزستان و بصره عراق تحولی بزرگی در حوزه‌های مختلف به دنبال خواهد داشت. این سازمان موضوع تردد مجدد خودروهای عراقی در منطقه را به فال نیک گرفته و برنامه‌ریزی لازم جهت استقبال گسترده، نظام‌مند و سودآور از این مسئله را در دستور کار قرار خواهد داد.

آقای زارعی گفت حمایت سازمان منطقه آزاد اروند از تردد خودروهای خارجی در منطقه نافی حمایت از کسب و کارهای خرد نخواهد بود و به ‌طور حتم فعالیت‌هایی که در منطقه منجر به درآمدزایی و امرار معاش از طریق تردد اتباع می‌شود را طی سازوکاری تضمین خواهیم کرد. در بحث تامین سوخت این خودروها نیز هیچ محدودیتی وجود ندارد و اتباع می‌توانند با استفاده از کارت سوخت جایگاه، نسبت به سوخت‌ گیری اقدام کنند.

احتمالاً شما نیز در خیابان‌ها شاهد تردد خودروهای خارجی با پلاک گذر موقت بوده‌اید؛ اما شرایط ورود خودروهای گذر موقت به کشور چیست؟ آیا برای این خودروها می‌توان پلاک ملی دریافت کرد؟ در این نوشتار به پاسخ پرسش‌های یاد شده خواهیم پرداخت.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

قبل از آنکه به شرایط تردد خودروهای پلاک گذر موقت در کشور بپردازیم بهتر است درباره ویژگی‌های این نوع پلاک صحبت کنیم. خودروهایی که از طریق مرزها و گمرکات وارد کشور می‌شوند و پس از طی زمانی مشخص می‌بایست از کشور خارج شوند خودروهای گذر موقت گفته می‌شود. ممنوعیت واردات خودرو سبب شده است بر تعداد طرفداران خودروهای گذر موقت در کشور افزوده شود اما باید دقت داشت این دسته از وسایل نقلیه تابع قوانین مشخصی هستند که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

خودروهای پلاک گذر موقت که وارد کشور می‌شوند بر اساس کشور مبدأ به سه دسته تقسیم می‌شوند. یک دسته از خودروها از مبدأ کشور امارات وارد می‌شوند و به مدت یک ماه اجازه تردد در کل کشور را دارند. مالک پس از پایان یک ماه نمی‌تواند دوباره مجوز تردد خود را تمدید کند و می‌بایست خودرو را از کشور خارج نماید. دسته دوم خودروهایی از مبدأ افغانستان یا کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به جز امارات هستند که امکان تردد با آن‌ها در کشور به مدت دو ماه وجود دارد. نهایتاً به خودروهای خارجی می‌رسیم که مبدأ ورود آن‌ها به کشور به جز امارات و افغانستان است که مجوز تردد سه‌ماهه را دارند و پس از گذشت این زمان نیز می‌توان مجوز تردد آن‌ها را تمدید کرد.

هزینه تبدیل پلاک گذر موقت به پلاک ملی

اگر آگهی‌های فروش خودرو را در ماه‌های اخیر بررسی کرده باشید شاهد فروش خودروهای پلاک گذر موقت خواهید بود اما باید بدانید خریدوفروش چنین خودروهایی قانونی نیست. در واقع پلیس نیز به کرات دراین‌باره هشدار داده است. سردار سید تیمور حسینی جانشین رئیس پلیس راهور فراجا در مورد خرید خودروهای دارای پلاک گذر موقت هشدار داده و گفته است: با وجود اینکه معامله تمامی خودروهای گذر موقت در کشور ممنوع است و وجاهت قانونی ندارد، تبلیغات نسبتاً گسترده‌ای از خریدوفروش این خودروها به خصوص در پایتخت دیده می‌شود.

در همین زمینه بخوانید:

او می‌گوید معاملات خودروهای گذر موقت فقط در مناطق آزاد باید صورت گیرد و در غیر این صورت غیرقانونی است. سردار حسینی خریدوفروش گذر موقت را اکیداً ممنوع می‌داند و می‌افزاید: فردی که خودرویی را به‌صورت گذر موقت وارد کشور می‌کند، تنها کسی است که مجاز به استفاده از این خودرو است. او همچنین خاطرنشان می‌سازد تمامی تبلیغات درباره خریدوفروش خودروهای گذر موقت به غیر از مناطق آزاد نیز غیرقانونی است و خریداران نمی‌توانند مالک خودرو شوند. سردار حسینی قیمت پایین و لوکس بودن خودروهای گذر موقت را یکی از عوامل وسوسه خرید این خودروها می‌داند و می‌گوید: هیچ‌گونه خدماتی از جمله کارت سوخت، کارت خودرو و دیگر موارد به این خودروها تعلق نخواهد گرفت و برگ سند آن نیز در معاملات منتقل نمی‌شود. پس با توجه به گفته‌های این مقام مسئول می‌توان گفت هرگونه خریدوفروش و حتی اجاره دادن خودروهای گذر موقت ممنوع است. ضمن اینکه مالک خودرو پس از پایان مهلت تردد در داخل کشور می‌بایست ظرف مدت ۱۰ روز نسبت به خارج کردن آن از کشور اقدام نماید در این غیر این صورت با مجازات قانونی مواجه خواهد شد.

شرایط پلاک گذر موقت

کسانی که به دنبال دریافت پلاک گذر موقت هستند می‌بایست پاسپورت غیر ایرانی داشته و حداقل سه ماه در کشور مبدأ زندگی کرده باشند. این دسته از رانندگان برای دریافت این پلاک باید با در دست داشتن مدارک زیر به مراکز پلاک گذاری راهور مراجعه نمایند:

استعلام پلاک گذر موقت

استعلام خلافی و سایر اطلاعات مربوط به خودروهای یاد شده مشابه خودروهای دارای پلاک ملی است و با استفاده از روش‌هایی همچون مراجعه به پلیس + ۱۰، استفاده از وب‌سایت راهور ۱۲۰، ارسال شماره VIN خودرو به سر شماره ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ و… خلافی خودرو را استعلام نمود.

تفاوت پلاک منطقه آزاد و گذر موقت

پلاک منطقه آزاد بر روی خودروهای وارداتی به مناطق آزاد کشور نصب می‌شوند و تنها در همین محدوده مجوز تردد دارند. البته این دسته از خودروها در سال می‌توانند به مدت مشخصی از محدوده ترددی خارج شده و وارد شهرهای دیگر نیز بشوند؛ اما خودروهای دارای پلاک گذر موقت امکان تردد در کل کشور را دارند هرچند پس از گذشت مدت یاد شده باید از گمرک به سرزمین اصلی خود بازگردند.

کسب اطلاعات بیشتر : f1rstmotors.com

نحوه خرید ماشین گذر موقت

بر اساس اظهارات مقام‌های مسئول در کشور، خریدوفروش و حتی اجاره خودروهای گذر موقت غیرقانونی است و در صورت تخلف خودرو به عنوان کالای قاچاق توقیف خواهد شد.

 

خروج از نسخه موبایل