فدراسیون فوتبال قانونی را مصوب کرد که کاهش شفافیت و افزایش رقم قرارداد بازیکنان را شامل شد.
به گزارش مجله رز، روزنامه «هممیهن» نوشت: «هر باشگاهی که سقف بودجهی قراردادها را رعایت نکند، نتایج مسابقاتش سه بر صفر میشود». این فقط بخشی از قانونی است که مهدی تاج در جمع خبرنگاران اعلام کرد، مبنی بر اینکه تمام باشگاههای لیگبرتر ایران باید از قانون سقف بودجه نقلوانتقالات تبعیت کنند درغیر اینصورت با جریمه سنگین روبهرو خواهند شد. این موضوع اما نهتنها رعایت نشد بلکه بهشکل غیرقابل باوری میزان دستمزد بازیکنها در فصل جدید که هنوز از راه نرسیده افزایش چشمگیر داشته که همین موضوع ثابت میکند پولهای زیرمیزی برای فرار از مالیات بهشکل وافری در حال ردوبدل شدن است. فوتبال ایران با پخش چنین پولهایی بین بازیکنان چه مسیری را طی خواهد کرد؟
فدراسیون زیر حرفش زد
دیدگاه فدراسیون فوتبال و شخص مهدی تاج این بود که باتوجه به اینکه تیمهای لیگبرتری بدون حساب و کتاب، قراردادهای بعضاً نجومی با بازیکنان ایرانی و خارجی امضاء میکردند و پروندههای سنگینی برای این باشگاهها در کمیته انضباطی فیفا تشکیل میشد، بنابراین باید سازوکاری اندیشید تا باشگاهها نتوانند با بازیکنی رقم غیرمعقول ثبت کنند. براساس دستورالعملی که فدراسیون مصوب کرده بود، سقف بودجه بهصورت معمول برای تیمهای لیگبرتری ۲۵۰میلیارد تومان تعیین شده، اما آپشنهایی وجود دارد که میتواند این سقف بودجه را ارتقاء دهد. ۵۰ میلیارد تومان به سقف بودجه تیمهای اول تا چهارم فصل گذشته لیگ برتر و باشگاههایی که سهمیه آسیایی کسب کردهاند، اضافه میشود. همچنین باشگاههایی که بتوانند مجوز حرفهای اخذ کنند، ۲۵ میلیارد تومان به سقف بودجهشان افزوده میشود. آخرین آپشنی که میتواند به رسیدن باشگاههای لیگبرتری به حداکثر سقف بودجه کمک کند، میزان درآمد باشگاهها در پنجره نقلوانتقالاتی زمستانی فصل قبل و تابستانی فصل جدید است که تا ۵۰ درصد از این درآمد به سقف بودجه باشگاهها اضافه خواهد شد. البته باتوجه به اینکه معمولاً باشگاههای ایرانی درآمدی از این بابت ندارند و اگر هم داشته باشند شفاف نیست، نمیتوان در این محاسبات لحاظ کرد. اما قراردادهای سنگین باشگاهها باعث شد تا فدراسیون فوتبال یکبار دیگر عقبنشینی و طی بیانیهای اعلام کند باشگاههایی که در لیگ قهرمانان آسیا حضور دارند، میتوانند تا سقف ۴۰۰ میلیارد تومان خرج کنند.
این درحالیاست که جواد نکونام، سرمربی و پیشتر حجت کریمی، سرپرست مستعفی باشگاه استقلال بهصورت رسمی اعلام کرده بودند که بههیچعنوان زیر بار رعایت سقف بودجه باشگاهی نخواهند رفت چراکه در این صورت نمیتوانند با بازیکنی قرارداد امضاء کنند. یحیی گلمحمدی نیز بعد از پایان لیگبرتر و قهرمانی پرسپولیس گفت، چطور باید تیمی را راهی مسابقات لیگ قهرمانان آسیا و رقابت با تیمهای عربستانی کنم که فقط ۳۰۰ میلیارد تومان بودجه برای آن درنظر گرفته شده است؟ یحیی گلمحمدی به همین دلیل در اندیشه جدایی از پرسپولیس بود چراکه عقیده داشت با چنین شرایطی نمیتواند توقع مردم را برآورده کند. درحالی فدراسیون فوتبال برای باشگاهها سقف بودجه اجباری تعیین میکنند که هیچ تلاشی بهعنوان متولی فوتبال برای گرفتن «حق پخش تلویزیونی» که بخش اصلی درآمد تمام باشگاههای دنیاست، نمیکند.
افشای فایل صوتی
انتقادها به قانون سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال در حال افزایش بود که ماجرای افشای فایلصوتی قائممقام مستعفی باشگاه استقلال ثابت کرد در بسیاری از باشگاهها چیزی به اسم رعایت سقف بودجه برای قراردادهای بازیکنان اصلاً رعایت نمیشود. در فایل صوتی افشاشده که توسط برخی هواداران استقلال در کانالهای تلگرامی منتشر شد علی امیری، قائممقام استقلال بهصورت شفاف میگوید که به رضا اسدی، هافبک گلزن باشگاه تراکتور بابت یکسال، رقم ۳۰میلیارد تومان پیشنهاد داده اما باتوجه به اینکه سپاهان به این بازیکن بابت دو فصل ۱۰۰میلیارد پیشنهاد کرده، این بازیکن تصمیم گرفته بهجای استقلال راهی سپاهان اصفهان شود. درواقع رضا اسدی سالیانه ۵۰ میلیارد تومان، ماهانه ۴میلیارد تومان، هفتهای ۹۲۵میلیون تومان و روزانه ۱۳۰میلیون تومان دریافت خواهد کرد. این درحالیاست که رضا شکاری، دیگر بازیکن خلاق لیگبرتر ایران و باشگاه گلگهر سیرجان که در آستانه حضور در پرسپولیس بود بهدلیل اینکه باشگاه سپاهان مبلغ رضایتنامه ۳۰۰هزار دلاری او را پرداخت کرد، راهی سپاهان شد. این رقم در فوتبال ایران تقریباً بیشترین میزان دریافت مبلغ برای صدور رضایتنامه یک بازیکن ایرانی بین تیمهای لیگبرتری در داخل فوتبال ایران بود. همچنین سناریوی عجیبی که علیرضا بیرانوند بهراهانداخت تا بتواند رقم قراردادش را از ۱۲میلیارد طی یکسال افزایش دهد. بماند که پیشنهاد ۱۲۰میلیارد تومانی به این بازیکن چنان سرسامآور بود که قوهقضائیه نیز ورود کرد تا بررسی شود چنین پولی چطور برای یک نفر قرار است خرج شود تا یک انتقال جنجالی رقم بخورد.
۲۲ میلیارد بهجای ۲ میلیارد
بعد از اینکه دوماه پیش ازسوی قربانزاده، رئیس سازمان خصوصیسازی افشا شد که علی فتحاللهزاده یک چک را دوبار نقد کرده، حالا رئیس این سازمان باردیگر علیه مدیران باشگاه دست به افشاگری بزرگ دیگری زده که نشان میدهد نظارت روی حداقل این باشگاه دولتی تاچهحد ضعیف است. قربانزاده در صفحه شخصی اینستاگرام خود در پاسخ به انتقاد یکی از کاربران نسبت به اینکه چرا استقلال پول ندارد؟ گفت: «رفتار سازمان خصوصیسازی با هردو باشگاه یکسان بود اما دلیل سرنوشت متفاوت دو باشگاه این است که اولاً مدیران استقلال همه منابع را خرج کردند و بدهیهای کلان ایجاد کردند؛ مثلاً فصل قبل با بازیکن ۲۰۰میلیونی، هفتمیلیارد قرارداد بستند، با بازیکن دو میلیاردی، ۲۲میلیارد قرارداد بستند ولی پرسپولیس این کار را نکرد و الان از همان منابع بورس که با استقلال مشترک دریافت کرده بودند، بیش از ۲۰۰میلیارد تومان در حسابش موجود است (که البته وثیقه وام بانک شهر است).
درواقع قربانزاده افشا کرده که بازیکنی که ارزشاش ۲میلیارد تومان بوده، با او ۲۲میلیارد تومان بستهاند و مشخص نیست تفاوت ۲۰ میلیارد تومانی به چهشخصی رسیده است چراکه براساس شنیدهها، بازیکن چنین مبلغی را دریافت نکرده است. درواقع قربانزاده از سندسازی در باشگاهی صحبت میکند که حالا مدعی است پولی در بساط ندارد. قربانزاده در ادامه از تخصیص دو میلیون و ۵۰۰ هزار دلاری وام یکی از بانکها به دوتیم پرسپولیس و استقلال پرده برداشت: «ثانیاً پرسپولیس بیشترین درآمدزایی را خودش داشت و حدود ۱۵۰میلیارد تومان از اسپانسری، درآمد کسب کرد. اما مدیران استقلال نتوانستند در طول یک فصل از اسپانسری اینگونه درآمد کسب کنند. سازمان هم برای حفظ حقوق هواداران بههمان دلیل که باعث حذف از آسیا شد و ضمناً سوءاستفاده مدیرعامل از آنها، شکایت کرد. ضمناً مجدداً با پیگیری و تضمین سازمان برای هر باشگاه مبلغ دو میلیون و ۵۰۰ هزار دلار وام از بانک شهر برای پرداخت بدهیهای ارزی به آنها داده شد. سهبار مدیرعامل در تلویزیون از چکهای شخصی، بهعنوان طلب یاد کرد و آنها را نشان میداد و آخرینبار اسم بنده را هم بردند. من هم پاسخ دادم و ثابت کردم اینها دوبار پاس شده است!»
حداقل تا امروز به خود فدراسیون فوتبال نیز ثابت شده که نتیجه تصویب چنین قانونی، افزایش قراردادهای ساختگی بین باشگاهها و بازیکن است تا بتوانند روی کاغذ رقم مدنظر فدراسیون فوتبال را رعایت کنند. کاهش میزان شفافیت دورزدن قانونی که قابل اجرا نیست، دستهگل جدید تصمیمات مدیران فوتبال ایران است.
انتهای پیام