آیا نوشیدن قهوه برای افرادی که دچار مشکلات گوارشی هستند، مضر است؟

مضرات قهوه برای سبک زندگی

قهوه هات چاکلت دکتر بیز: در این بخش به برخی دلایل اشاره می‌کنیم که نوشیدن قهوه باعث به هم ریختن سبک زندگی‌تان می‌شود:

الف. باعث می‌شود سایر نوشیدنی‌ها در مقایسه با آن، بی‌مزه و خسته‌کننده جلوه کنند.

این مسئله واقعا حقیقت دارد. آیا شما هم سال‌ها است بعد از نوشیدن اسپرسو یک فنجان چای می‌نوشید؟ بهتر است به هات چاکلت (شکلات داغ) یا شاید هم کافه موکا روی بیاورید. ولی احتمالا قهوه به شما اجازه نخواهد داد به نوشیدنی‌های دیگر فکر کنید.

ب. قهوه به بخش مهمی از زندگی‌تان تبدیل می‌شود که بدون آن نمی‌توانید کارکرد مناسبی داشته باشید.

احتمالا تا وقتی اولین فنجان قهوه‌تان را تمام نکنید، صبح‌ها برای‌تان پر انرژی و دوست داشتنی نیستند. (این مسئله شاید به وضعیتی منجر شود که برای توقف خروپف و مشکلات ناشی از آپنه‌ی خواب فقط به قهوه متکی شوید!)

پ. کم حوصله و بی‌قرارتان می‌کند؛ مثلا اگر مجبور باشید مدت زیادی در صف قهوه بایستید، عصبی می‌شوید.

سریع باش دیگر! آیا می‌خواهی برای شاهزاده قهوه‌ی سفارشی ببری! یک فنجان قهوه می‌خواهی، یا یک دسر کم‌چرب با شیر سویا و طعم استوایی؟ (البته این اتفاقات شاید در ایران رخ دهد، زیرا شاید ایرانی‌ها به قهوه  این‌چنین اعتیاد نداشته باشند.)

ت. باعث می‌شود بخواهید آدم‌هایی را که قهوه‌ی معمولی می‌نوشند، مسخره کنید.

آن‌چنان به دم کردن آهسته‌ی قهوه‌ی عربیکای خانگی‌تان عادت کرده‌اید که حتی نمی‌توانید تصور کنید سایر افراد بتوانند قهوه‌های معمولی و مسخره‌ای را که در بوفه‌ی محل کارتان درست می‌کنند، با لذت بنوشند. (البته شاید این مسئله نیز آن‌چنان شامل حال ایرانی‌ها نشود.)

ث. سرتان پر می‌شود از اطلاعات بیهوده و بی استفاده.

قهوه ماسالا دکتر بیز: وقتی غرق در دنیای قهوه شوید، می‌فهمید مثلا “‌cupping : مزه کردن قهوه‌های مختلف‌”‌ چیست، ” microlot: مرغوب‌ترین انواع قهوه‌”‌ چیست، و ‌از اصطلاحاتی نظیر “‌قهوه‌ی تخم‌ مرغی‌”‌ سر در می‌آورید، و مثلا فرق قهوه‌های مختلف را به راحتی درک می‌کنید.

ج. اعتیاد به قهوه ممکن است ورشکست‌تان کند.

نوشیدن قهوه‌های آماده در مغازه‌ها دیگر به شما مزه نمی‌دهد. اگر قهوه‌تان گران‌ قیمت، ارگانیک، مرغوب، و ویژه نباشد، شما به آن لب نمی‌زنید!

این‌هایی که گفته شد، عوارض جانبی واقعا نامطلوبی در سبک زندگی‌تان بودند. ولی در ادامه به برخی عوارض جانبی مصرف قهوه بر سلامتی‌تان خواهیم پرداخت.

مضرات قهوه برای سلامتی

چنان‌چه بخواهیم دیگر به صورت جدی (بدون شوخی) درباره‌ی مضرات قهوه سخن بگوییم، باید اعتراف کنیم متاسفانه این نوشیدنی محبوب عوارض جانبی نامطلوبی برای‌تان به همراه دارد. مضرات نوشیدن قهوه به روییدن زگیل روی زبان یا کهیر زدن بدن‌تان محدود نمی‌شود، بلکه عوارض جانبی آن واقعا جدی و خطرناک هستند.

در ادامه به برخی عوارض جانبی نوشیدن قهوه اشاره می‌کنیم که لازم است از آن‌ها آگاهی داشته باشید:

۱. افزایش فشار خون

این یک حقیقت علمی و مستند است: کافئین فشار خون‌تان را افزایش می‌دهد. با وجود این، آیا می‌دانستید افزایش فشار خون به دلیل مقاومت عروق ایجاد می‌شود، و نه به دلیل افزایش ضربان قلب یا گردش خون؟

یعنی این‌که کافئین باعث می‌شود قلب‌تان مجبور می‌شود برای فرستادن خون به تمام نقاط بدن بیش‌تر کار کند.

بالا بودن فشار خون یکی از عوامل خطر شایع برای بیماری قلبی و عروقی است. تقریبا ۷۰ میلیون فرد بزرگسال آمریکایی (۲۹ درصد از جمعیت این کشور) از فشار خون بالا رنج می‌برند. اگر شما هم دچار فشار خون بالا هستید، بهتر است بدانید مصرف قهوه مشکل‌تان را وخیم‌تر می‌کند.

قهوه اساسا قلب‌تان را مجبور می‌کند، برای فرستادن اکسیژن و مواد غذایی به تمام نقاط بدن، دو برابر حد معمول کار کند. شاید برای آن‌هایی که دچار فشار خون بالا هستند، وقت آن رسیده باشد تا مصرف قهوه را ترک کنند.

مضرات قهوه ۲: افزایش تولید اسید

قهوه تولید اسید را افزایش می‌دهد؛ به ویژه اسید هیدروکلریک و اسید معده. هر دوی این اسیدها برای تجزیه‌ی مواد غذایی موجود در معده ضروری هستند. با وجود این، حضور بیش از اندازه‌ی اسید در معده باعث ایجاد برخی مشکلات می‌شود.

اسید اضافی می‌تواند دیواره‌های معده را بخورد (و باعث زخم معده شود)، یا ممکن است احتمال بازگشت اسید به مری (رفلاکس معده) را افزایش دهد.

این مشکلات به ویژه هنگامی بیش‌تر می‌شوند که با شروع روز، قهوه اولین چیزی باشد که وارد معده‌تان می‌کنید؛ در این شرایط، چیز دیگری در معده‌تان وجود ندارد که بتواند تاثیرات اسید را کاهش دهد.

البته مسئله‌ی عجیب و غریب این‌جا است که خودِ کافئین در این میان، مقصر نیست؛ طبق نتایج یک مطالعه، به احتمال زیاد بو دادن (رست کردن) دانه‌های قهوه مقصر اصلی افزایش ترشح اسید معده است.

این مطالعه نشان داد، مردانی که به طور مرتب قهوه‌ی بدون کافئین مصرف می‌کردند نسبت به مردانی که از مکمل‌های کافئین‌دار غیر قهوه استفاده می‌کردند، اسید معده‌ی بیش‌تری داشتند.

آیا شما نیز نگران افزایش اسید معده‌تان هستید؟ پس باید قهوه‌تان را بعد از غذا و با شکم پر نوش جان کنید، یا هنگام نوشیدن قهوه میزان مصرف مواد غذایی را که باعث افزایش ترشح اسید معده می‌شوند، کاهش دهید.

۳. ایجاد مشکلات معده / گوارش

همه‌ی آدم‌هایی که قهوه می‌نوشند دچار مشکلات گوارشی یا غرغر شکم نمی‌شوند، ولی بیش‌تر آدم‌های مبتلا به سندرم روده‌ی تحریک پذیر، کولیت زخمی، ورم معده، زخم معده پپتیک، و بیماری کرون با مصرف قهوه متوجه می‌شوند دستگاه گوارش‌تان تحریک و مشکلات معده / گوارشی‌شان وخیم‌تر می‌شود.

کم‌کم متوجه خواهید شد، با نوشیدن قهوه تولید اسید در معده‌تان افزایش می‌یابد. این افزایش در ترشح اسید باعث ضعیف شدن دیواره‌ی معده می‌شود، و آن را در برابر باکتری‌ها (نظیر هلیکوباکتر پیلوری، عامل زخم معده) و تخریب بافت معده به وسیله‌ی آن‌ها آسیب پذیر می‌کند.

و این تاثیرات فقط به معده‌تان محدود نمی‌شوند! قهوه هم‌چنین می‌تواند روده‌ی کوچک را تحریک کند، و باعث ایجاد گرفتگی معده، اسپاسم‌های شکمی، ابتلا به یبوست و اسهال متناوب – وضعیتی به که سندرم روده‌ی تحریک پذیر معروف است – می‌شود. خوشبختانه این‌ها جزء عوارض جانبی نادر مصرف کافئین به شمار می‌روند.

۴. سوزش معده / رفلاکس اسید

آیا تاکنون بعد از نوشیدن قهوه در قفسه‌ی سینه‌تان احساس سوزش و درد شدید کرده‌اید؟ هم‌چنین آیا احساس کرده‌اید بالای معده‌تان (وسط قفسه‌ی سینه) آتش گرفته است؟ در این صورت، بهتر است بدانید قهوه مقصر ایجاد رفلاکس معده یا سوزش سر معده است.

کافئین دریچه (اسفنکتر) پایین مری را شل می‌کند؛ این اسفنکتر دارای ماهیچه‌ای است که بعد از انتقال غذا از مری به معده، از بازگشت دوباره‌ی آن به مری جلوگیری می‌کند. وقتی این اسفنکتر شل شود، به غذاها و اسید اجازه می‌دهد به مری برگردند؛ به این ترتیب، اسید بافت بدون محافظ دیواره‌ی مری را می‌سوزاند.

قهوه تنها نوشیدنی نیست که می‌تواند باعث سوزش سر معده و رفلاکس اسید شود – نوشابه‌های گازدار کافئین‌دار و چای هم در این میان مقصر هستند. با این حال، اگر شما هم از درد و سوزش سر معده‌تان رنج می‌برید، شاید زمان‌اش فرا رسیده باشد که به بدن‌تان استراحت دهد و برای یکی دو هفته‌ای مصرف قهوه / کافئین را متوقف کنید.

۵. تاثیر بر مغز و دستگاه عصبی مرکزی

همه می‌دانیم قهوه می‌تواند ما را بیدار و هوشیار نگه دارد، ولی آیا می‌دانید چگونه؟

قهوه در حقیقت باعث نمی‌شود انرژی بیش‌تری در بدن‌تان تولید شود؛ در عوض، بخش‌هایی از مغز را که باعث ثبت خستگی می‌شوند، از کار می‌اندازد.

قهوه گیرنده‌های موجود در مغز را که دارای قابلیت شناسایی آدنوزین هستند، بی اثر می‌کند؛ آدنوزین ماده‌ی شیمیایی است که پیام‌های خستگی را به مغز ارسال می‌کند. قهوه با خاموش کردن گیرنده‌های آدنوزین، مغزتان را فریب می‌دهد، و شما احساس می‌کنید هوشیارتر، بیدار، و متمرکزتر از حد معمول هستید.

انسداد گیرنده‌های آدنوزین شما را هوشیار و بیدار نگه می‌دارد، ولی وای بر زمانی که اثر کافئین از بین برود! از آن‌جا که این گیرنده‌های آدنوزین از کار افتاده‌اند، با از بین رفتن اثر کافئین و به کار افتادن مجددشان، آن‌ها حساس‌تر از قبل می‌شوند. از این رو، احساس خستگی شدیدی خواهید نمود.

کافئین هم‌چنین بر دستگاه عصبی مرکزی‌تان نیز تاثیر می‌گذارد، و می‌تواند موجب مشکلاتی شود، از قبیل:

الف. اضطراب
ب. هراس
پ. عصبانیت
ت. تحریک پذیری
ث. خواب آلودگی

هر وقت وسوسه شدید در مصرف قهوه زیاده‌روی کنید، این مطالب را به خاطر بیاورید!

۶. کاهش حساسیت بدن به کافئین

همه‌ می‌دانیم هنگامی که به طور مرتب قهوه می‌نوشید، چه اتفاقی می‌افتد: مجبور می‌شوید برای تجربه‌ی تاثیر اولیه هر روز بیش‌تر و بیش‌تر قهوه مصرف کنید.

کافئین به اندازه‌ی نیکوتین و مواد مخدر اعتیادآور است، و تاثیر مشابه‌ای بر بدن‌تان می‌گذارد؛ یعنی مهم نیست چه‌قدر قهوه می‌نوشید، شما هرگز حس اولیه‌ی مصرف کافئین را بار دیگر تجربه‌ نخواهید کرد.

هر چه بیش‌تر قهوه می‌نوشید، برای رسیدن به همان تاثیر اولیه به نوشیدن قهوه‌ی بیش‌تری نیاز پیدا خواهید کرد. به همین دلیل هم بسیاری از معتادین به قهوه در آمریکا، از قهوه‌ی آمریکایی ملایم به کاپوچینو و اسپرسو روی می‌آورند. ولی برای معتادین به اسپرسو، گزینه‌های اندکی وجود دارد – گزینه‌ای نظیر قهوه تا سر حد مرگ (که همان‌طور که از نام‌اش پیدا است، قوی‌ترین قهوه‌ی جهان است).

کافئین نه تنها به سختی تاثیر اولیه‌اش را روی‌تان می‌گذارد، بلکه هم‌زمان با بالا بردن تحمل، باعث ایجاد وابستگی نیز می‌شود. چنان‌چه مصرف قهوه را متوقف کنید، شما را به لرزه می‌اندازد و دچار سردرد و دیگر مشکلات می‌کند.

مضرات قهوه ۷: تاثیر بر جذب مواد مغذی

یکی از قابل توجه‌ترین نمونه‌های تاثیر قهوه بر جذب مواد مغذی، تاثیر آن بر جذب کلسیم است. قهوه اساسا در قابلیت بدن‌تان در جذب کلسیم اختلال ایجاد می‌کند، و از رسیدن آن به استخوان‌ها جلوگیری می‌نماید.

مصرف بیش‌ از اندازه‌ی کافئین می تواند به نازکی و پوکی استخوان منجر شود. (آن‌هایی که از مکمل‌های قهوه‌ی سبز استفاده می‌کنند نیز ممکن است دچار همین عارضه‌ی جانبی بشوند.)

۸. افزایش چربی بدن

البته، اگر منصفانه به این قضیه بنگریم، باید اعتراف کنیم افزایش چربی به خودی خود جزء عوارض جانبی قهوه محسوب نمی‌شود. از طرفی، نوشیدن قهوه‌ی تلخ واقعا می‌تواند به کاهش وزن کمک کند، و انرژی‌تان را در باشگاه ورزشی افزایش دهد.

با وجود این، چند درصد از آدم‌ها واقعا فقط قهوه‌ی تلخ می‌نوشند و از آن لذت می‌برند؟ اکثریت زیادی از آدم‌ها به قهوه‌شان شیر، شکر، یا هر دوی این‌ها را اضافه می‌کنند.

در همان حین که می‌خواهید بین خامه، شیر پر چرب، طعم دهنده‌های پر از قند، و خامه‌ی زده شده برای افزودن در قهوه‌تان یکی را انتخاب کنید، به خودتان می‌آیید و می‌بینید فقط به همراه یک فنجان قهوه، بیش از ۵۰۰ کالری وارد بدن‌تان کرده‌اید. فقط کافی است روزی دو الی سه فنجان از این جور قهوه‌ها بنوشید، تا با مقدار زیاد کالری مواجه شوید.

البته فقط گفتن‌اش آسان است، ولی اگر می‌خواهید قهوه‌ی سالم مصرف کنید، باید آن را کاملا ساده مصرف نمایید. هر چند، مصرف قهوه‌ی ساده کمی آزاردهنده و سخت است.

مضرات قهوه ۹: ملین و ادرارآور

این مورد مانند یک شمشیر دو لبه است. بسیاری از آدم‌ها برای آن‌که معده‌شان بتواند به طور منظم و خوب کار کند، به قهوه وابسته هستند، زیرا قهوه باعث تحریک حرکات لوله‌ی گوارش – یا انقباض ماهیچه‌ی روده می‌شود و به دفع مواد زائد (مدفوع) کمک می‌کند.

قهوه با تحریک حرکات لوله‌ی گوارش به تخلیه‌ی دستگاه گوارش و حذف مواد زائد از بدن کمک می‌نماید

خروج از نسخه موبایل