مجله هنر و فرهنگ

معرفی روستای فهرج یزد

دانستنی‌های گردشگری؛

روستای فهرج یزد قدمتی تاریخی دارد و در حدود ۳۰ کیلومتری شرق یزد و در دل کویر واقع شده است.

به گزارش خبرگزاری آنا، یزد و اماکن دیدنی و گردشگری آن همیشه بر سر زبان‌ها بوده است و همه ساله عده بسیاری را نه تنها از ایران بلکه از اقصی نقاط جهان برای گردشگری جدب می‌کند، یکی از این اماکن دیدنی روستای فهرج یزد است.

روستایی دیدنی که در حدود ۳۰ کیلومتری شرق یزد و در دل کویر قرار دارد و براساس اسناد موجود این روستا متعلق به دوران پیش از اسلام است و برخی قدمت روستای فهرج را در حدود ۵۰۰۰ سال تخمین زده‌اند.

نام روستای فهرج یزد از کجا گرفته شده است؟

براساس تحقیقات صورت گرفته نام اولیه روستای فهرج یزد «فرافر» بوده است، که با گذشت زمان طی قرن‌های چهارم و پنجم هجری قمری به «پهره» یا «پهرشت» و بعد از آن نیز به «فهرج» تغییر یافته است.

معرفی روستای فهرج یزد

جاذبه‌های گردشگری و آثار تاریخی روستای فهرج یزد

روستای فهرج یزد دارای جاذبه‌های گردشگری و آثار تاریخی فراوانی است که در ادامه برخی از آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

مسجد جامع فهرج، مجموعه تاریخی شهدای فهرج، آب انبار حسینیه، قلعه فهرج، مسجد علاقبندی یا علی قوندی (از این مسجد تنها خرابه‌هایی مثل گچبری‌های زیبا باقی مانده است)، چاه چهل دختران و.

اما مسجد جامع فهرج از جمله قدیمی‌ترین مسجد‌های ایران زمین محسوب می‌شود که قدمت بنای آن به قرن اول هجری باز می‌گردد و براساس اسناد موجود این احتمال وجود دارد که مسجد جامع فهرج پس از ورود اسلام به ایران ساخته شده باشد.

براساس اسناد موجود ساخت مسجد جامع فهرج به نیمۀ اول قرن اول هجری برمی گردد، اما ساختمان اصلی بنا از آثار دوره ساسانیان بوده که با ورود اسلام و در اصل زمان خلافت عمر به مسجد تبدیل شده است.

چه بر سر روستای فهرج یزد آمده است؟

در آن زمان که سپاه اسلام در زمانی که در تعقیب یزدگرد سوم بود به دو گروه تقسیم شد تا هر کدام به‌طور جداگانه به دنبال پادشاه شکست خورده ایران بگردند و در این بین گروهی در بیابان‌های ایران گم شده و از روستای فهرج سر درآوردند.

سپاهیان اعراب زمانی که به نزدیکی یزد و روستای فهرج رسیدند به مردم دهستان فهرج که همگی از جمله پیروان زرتشتی بودند نامه فرستادند تا به دین اسلام بگروند و مسلمان شوند یا این که خراج سنگینی پرداخت کنند و یا در غیر اینصورت سرنوشت آن‌ها مرگ خواهد بود و در این گیرو دار مردم فهرج از سپاهیان اسلام درخواست مهلت کردند تا با دو روستای نزدیک خود به نام خویدک که یهودی نشین بودند به شور نشسته و نظر خود را روز بعد اعلام کنند.

آن‌ها در این شور به این نتیجه رسیدند که شب هنگام به اعراب حمله کرده و آن‌ها را از پای در آورند و بنابر اتفاق نظری که داشتند همان شب به سپاه اسلام شبیخون زده و با حمله به مسلمانان عده‌ای از آن‌ها را کشتند و که در حال حاضر نیز محل خاک سپاری آن‌ها مشخص است.

معرفی روستای فهرج یزد

معماری روستای فهرج

روستای فهرج یزد دارای بافت مسکونی نیمه متمرکزی است که به صورت خطی و در جهت جاده دسترسی، در میان دشت استقرار یافته و از سوی دیگر مصالح به کار رفته در ساخت خانه‌های آن عمدتا شامل خشت، گل، آجر و آهن است. مسجد جامع نیز در کانون روستا قرار گرفته و پیرامون آن را بافت مسکونی قدیمی روستا دربرگرفته است.

مسیر‌های دسترسی به روستای فهرج یزد

مسیر دسترسی به روستای فهرج یزد بسیار آسان است، به این صورت که کافی است خود را از شهر‌های دیگر با اتومبیل شخصی، هواپیما، قطار یا اتوبوس به شهر یزد برسانید و پس از آن به‌سمت جاده یزد – بافق بروید.

۲۲ کیلومتر در این جاده رانندگی کنید و با توجه به تابلو‌های راهنما وارد روستای فهرج شوید، این روستا در سمت راست جاده یزد به‌سمت بافق قرار دارد.

سوغات و غذای محلی فهرج

جالب است بدانید که پرورش کرم ابریشم در گذشته در روستای فهرج رواج بسیار داشته است و پارچه‌های ابریشمی آن نیز بسیار معروف بودند؛ اما امروزه صنعت قالی‌بافی توانسته جای آن را بگیرد ومحصولات نابی را به شهر‌های اطراف صادر کند.

توجه داشته باشید که در سفر به فهرج به هیچ عنوان نباید خرید سوغات و صنایع دستی را فراموش کنید و لذت آن را از دست دهید.

قالی‌های زیبای بافته شده در این روستا با نقوش کرمان و خراسان از صنایع دستی اصلی روستای فهرج یزد محسوب می‌شود و حتی حدود ۶۰۰ دار قالی در روستای فهرج به بافت محصولاتی رنگارنگ و نفیس مشغولند.

در واقع ریسندگی و بافندگی و مصنوعات تولید شده در کارگاه‌های خانگی روستای فهرج همچون لباس‌های محلی ساکنان آن پر از طرح‌های زنده و رنگارنگ است.

به‌علاوه، اهالی روستای فهرج یزد به تولید گونی و برزنت نیز اشتغال دارند و محصولات کشاورزی و باغی فهرج نیز از دیگر سوغاتی‌های این روستا به شمار می‌آیند.

اما برسیم به غذا‌های محلی روستای فهرج یزد که می‌توان از انواع آش‌های محلی مانند آش جو، ماش و سوپ و … نام برد.

در واقع مردمان روستای فهرج یزد در فصل بهار به جمع‌آوری انواع گیاهان دارویی که در کوهستان‌های اطراف رشد می‌کنند؛ مشغولند و از جمله گیاهانی که می‌توان با آن‌ها دمنوش و نوشیدنی‌هایی خوش‌طعم و سالم همچون شربت شاتره، خاکشیر، چای آویشن و دمنوش چای کوهی تهیه کرد را می‌یابند.

 

انتهای پیام/

نمایش بیشتر
دکمه بازگشت به بالا